Továbbra sem adják ki a gyerekeket gázoló ír férfit

Továbbra sincs döntés a Leányfalun két kisgyermeket halálra gázoló ír Francis Ciarán Tobin kiadatási ügyében

Februárig elnapolta a dublini felsőbíróság a döntést Francis Ciarán Tobinnak, a két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelősének kiadatási ügyében. 

A magyar hatóságok által három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Francis Ciarán Tobin, felesége társaságában távozik egy dublini bíróságról
Dublin, 2011. január 18. A magyar hatóságok által három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Francis Ciarán TOBIN ír férfi a felesége társaságában távozik egy dublini bíróságról 2011. január 18-án, miután a kiadatási ügyében tartott meghallgatást elnapolták. Tobin két magyar kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun 2000 áprilisában, majd még az ítélethirdetés előtt, családi okokra hivatkozva, óvadék fejében elhagyta Magyarországot. (MTI/EPA)

Tobin két magyar kisgyermeket gázolt halálra Leányfalun 2000 áprilisában, majd még az ítélethirdetés előtt, családi okokra hivatkozva, óvadék fejében elhagyta Magyarországot.

2009 decembere óta éppen egy tucatszor napolták el a kiadatási tárgyalást. A korábbi meghallgatások során jórészt az eljárás halasztásáról és az adatok kiegészítésének elrendeléséről született döntés.

A 46 éves, Dublin környékén élő Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon. 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt. Utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

A gázoló 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. Két évvel később távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

A baleset ír felelősét 2009 novemberében - a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet. Ennek egyik feltétele, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kell jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kell.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.