Továbbra is csak részben szabad a magyar sajtó

A Freedom House tavaly, a 2011-es adatai alapján minősítette le a magyar sajtóviszonyokat a „szabadból” a „részben szabad” csoportba. Ott is maradtunk.

Változatlanul a részben szabad kategóriába sorolta be a magyar sajtó állapotát a médiaszabadság globális helyzetét felmérő, 2012-re vonatkozó, szerdán ismertetett jelentésében a Freedom House (FH) washingtoni központú, független civil szervezet. A FH tavaly, a 2011-es adatai alapján minősítette le a magyar sajtóviszonyokat a szabadból a részben szabad csoportba. Magyarország a jelentés szerint a világranglista 74. helyén osztozik az ugyancsak 36 pontot kapott Montenegróval és Szerbiával együtt. Magyarország a tavalyi jelentésben szintén 36 pontot kapott.

A jelentés szerint Magyarországon a feltételek változatlanok maradtak 2011-hez képest, „noha folyamatosan fennálltak az aggodalmak a széleskörű jogalkotási és szabályozási változások miatt, amelyek szigorították a média kormányzati ellenőrzését”. A magyar Alkotmánybíróság döntéseinek sorozata, valamint azok az jogszabályi módosítások, amelyeket azért fogadtak el, hogy "kielégítsék az Európai Bizottság által 2011-ben és 2012-ben emelt kifogásokat", a jelentés szerint keveset tettek azért, hogy "korlátozzák a kormányzó Fidesz által ellenőrzött új médiahatóság hatalmát". Eközben a kritikus Klubrádió rádióállomás az év végéig még nem nyerte vissza fő frekvenciája feletti ellenőrzést - áll a 2012-es jelentésben.

Idén nyolc ország FH-besorolása változott, kivétel nélkül negatív irányba. Görögország, Izrael és Mali médiája a szabad helyett a részben szabad osztályzatot kapta. A részben szabad sajtójú országok közül Ecuadort, Egyiptomot, Bissau-Guineát, Paraguayt és Thaiföldet minősítette le a nem szabad kategóriába az FH.

A FH minősítési módszere az egyes országok esetében 23 metodológiai kérdésre és 109 mutatóra terjed ki, a jogi, a politikai és a gazdasági környezettel kapcsolatosan. Minél rosszabb valahol a sajtószabadság helyzete, annál magasabb a kapott pontszám. Az országokat 0-tól 30 pontig a szabad, 31-től 60-ig a részben szabad, 61-től 100-ig pedig a nem szabad kategóriába sorolják.  Magyarország megítélése az FH kimutatása szerint 2008 és 2012 között 15 pontnyit romlott. Ezzel Bahreinnel és Madagaszkárral a negyedik helyen áll azon országok mögött, amelyekben ebben az időszakban a legnagyobb negatív irányú változást kimutatták. A legnagyobb visszaesést a FH Maliban (20 pont) mutatta ki.

A leginkább szabad sajtójú országnak a FH 2012-re Norvégiát és Svédországot nevezte meg, egyaránt 10-10 ponttal. A 197 országból és területből álló mezőny sereghajtója Fehéroroszország (93), Eritrea (94), Üzbegisztán (95), Türkmenisztán (96) és Észak-Korea (96) volt. A közép- és kelet európai térségből a FH Észtországot (16 pont), Csehországot (19), Szlovákiát (22), Litvániát (24), Szlovéniát (24) Lengyelországot (26), és Lettországot (28) minősítette szabadnak. Bulgária 37, Horvátország 40, Románia 42 pontot kapott. A FH az Európai Unió tagállamai közül a részben szabad sajtójú országok közé sorolta be Olaszországot (33) és Görögországot (41) is.

A jelentés szerint a világ lakosságának 14 százaléka él olyan országban, amelynek a sajtója szabad. Ebbe a kategóriába a FH azokat az entitásokat sorolta, ahol megítélése szerint a politikai hírekről „erőteljesen” számolnak be, az újságírók biztonsága garantált, a média ügyeibe való állami beavatkozás minimális, és ahol a sajtóra nem nehezedik súlyos jogi vagy gazdasági nyomás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.