Tovább gyarapszik a 'Papcsák-birodalom'?

Úgy tűnik, a volt elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc, Zugló polgármestereként továbbra is meglehetősen bőkezűen ad megbízásokat fideszes párttársainak, illetve ismerőseinek.

A Papcsák Ferenc vezette Zuglóban ezúttal újabb szerződésre és különös „álláshalmozásokra” derült fény: az egyik kedvezményezett az a Mező István debreceni ügyvéd, akinek a neve már a februárban nyilvánosságra került Papcsák-féle megbízási listán is rajta volt. Ám az ügyvéd nemcsak az önkormányzatnak ad jogi tanácsokat bruttó félmillió forintért, hanem mint kiderült, ugyanennyiért a Zuglói  Vagyonkezelő Zrt.-nek is.

Mint ismeretes, Várnai László, a XIV. kerületi képviselőtestület LMP-s tagja volt az, aki februárban a nyilvánosság elé tárta a Papcsák-féle, összesen több tízmilliós megbízási szerződéseket, s ezzel sikerült némiképp megszorongatnia a közpénzekért egyébként más esetekben oly vehemensen aggódó polgármestert. Papcsák Ferenc egyébként rendre visszautasította az őt emiatt ért támadásokat. Várnai - a birtokába jutott dokumentumok alapján - most arról tájékoztatta lapunkat, hogy Mező István ügyvéddel a vagyonkezelő nevében a szintén debreceni illetőségű Mazsu Gergely, a társaság vezérigazgatója szerződött tavaly decemberben, határozatlan időre. Mező István tehát egyszerre jogi tanácsadója az önkormányzatnak, s vele párhuzamosan a vagyonkezelőnek is. A két szerződés havonta összesen bruttó egymillió forintot „hoz a konyhára” az ügyvédnek, pontosabban ennyibe kerül Zuglónak. Az önkormányzat még a 25 százalékos áfát sem tudja megspórolni a megbízáson, ugyanis a települések nem igényelhetik vissza az általános forgalmi adót.

Várnai László lapunknak azt is elmondta, ezzel a jövedelemmel az ügyvéd többet keres, mint Papcsák polgármesterként. (Erre egyébként blogjában, a http://varnailaszlo.blog.hu/-n is felhívja a figyelmet - a szerk.) A képviselő Papcsák parlamenti vagyonnyilatkozatára hivatkozva hozzáfűzte: a volt elszámoltatási kormánybiztos polgármesteri jövedelme 587250 forint, ez a 30 százalékos költségátalánnyal együtt bruttó 763425 forint. Várnai szerint az már csak mellékes kérdés, miért van szükség a fizetést további egyharmadnyi költséggel megfejelni, ráadásul úgy, hogy azt számlával sem kell igazolni.

Az LMP-s képviselő szerint bár a kontraktusban benne van, hogy a szerződést kötő hozzájárul az üvegzseb-törvény szerinti közzétételhez, ám a megbízás valahogy mégsem nyilvános. Még Várnai Lászlónak sem, pedig képviselőként már bő egy hónapja hivatalosan kérte, mutassák be neki, kikkel kötöttek megbízási vagy egyéb tanácsadói szerződést az önkormányzati cégek tavaly október óta. Választ a mai napig nem kapott. Különösen aggályos, hogy az április 27-ei testület ülésen Papcsák Ferenc érvénytelenítette a jegyzői pályázatot, így most szeptemberig nincs jegyző a hivatalban, ami az LMP-s politikus szerint kétségessé teszi a különböző kifizetések ellenőrzését. Az önkormányzat tájékoztatása szerint azonban az aljegyző a jegyző pótlásáig teljes jegyzői jogkörben jár el, így az ellenőrzések is megoldottak.

Ennek tükrében az is különös, hogy a zuglói polgármesteri kabinet koordinátorának azóta kinevezték a nemrég XVI. kerületi képviselővé választott Ács Anikót. A képviselőnő azt a Kovács Balázst „váltotta” a XVI. kerületi Fidesz-frakcióban, aki a zuglói alpolgármesterségért mondott le a képviselőségről. Várnai László szerint ez a történet kísértetiesen hasonlít az előző ciklus Papcsák által is sokat bírált ügyeihez. Annak idején ugyanis Hunvald György egykori VII. kerületi polgármesternek Killik Jenő, volt zuglói SZDSZ-es képviselő, Weinek Leonárd korábbi zuglói polgármesternek pedig a VII. kerületi, szintén SZDSZ-es Gál György adott tanácsokat.

Kovács Balázs egyébként indul a Zuglóban május 29-én esedékes időközi önkormányzati választáson. Várnai szerint ha elnyeri a képviselői mandátumot ő is többet visz majd haza Papcsáknál, ugyanis az 557888 forintos alpolgármesteri illetménye mellé húsz százalékos költségtérítés jár, s ha még ez sem lenne elég, mindezt egy szerény 170 ezer forintos tiszteletdíjjal is sikerül megfejelnie a vagyonkezelő felügyelő bizottsági tagjaként. A képviselőségért járó havi 100 ezer forintnyi plusz jövedelme ehhez képest már „csak egy mellékes bevétel” lesz.

Mező István kérdéseinkkel az önkormányzathoz irányított, ahol későbbre ígértek tájékoztatást.

Helyreigazítás

2011. május 25-i cikkünkben azt a valós tényt, hogy dr. Mező István 2010. november 1. napjától a Zuglói Önkormányzattal, valamint 2010. december 6. napjától a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-vel határozatlan időre szóló ügyvédi megbízási szerződést kötött, abban a hamis színben tűntettük fel, mintha mindkét szerződés a cikk megjelentetésének (2011. május 25. napja) idején is hatályos lett volna. Ezzel szemben dr. Mező István Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-vel megkötött megbízási szerződése 2011. május 2. napjával megszűnt, az önkormányzattal azonban jelenleg is ügyvédi megbízási jogviszonyban áll. Dr. Mező István tehát öt hónapon keresztül volt egyidejűleg a zuglói önkormányzat és a zuglói vagyonkezelő megbízott ügyvédje, amely sem törvényi, sem ügyvédi etikai előírásba nem ütközik. A megbízások útján ellátott feladatokra cikkünk nem tért ki, ugyanakkor dr. Mező István kérésére közöljük, hogy a két megbízási szerződésben megjelölt feladatok eltérőek voltak. Mint május 25-i cikkünkben utaltunk rá, kérdéseinkkel akkor dr. Mező István ügyvédhez fordultunk, aki közölte, hogy a zuglói önkormányzat adhat választ a megbízásával kapcsolatos kérdéseinkre.

Valótlanul állítottuk, hogy Papcsák Ferenc polgármester érvénytelenítette a jegyzői pályázatot Zuglóban, ezzel szemben a valóság az, hogy a pályázatot Papcsák Ferenc polgármester indítványára a képviselőtestület nyilvánította érvénytelennek.

Papcsák Ferenc
Papcsák Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.