Tóta W. ellen tüntetnek a HVG szerkesztőségénél

Demonstrációt jelentettek be a HVG székháza elé csütörtök 11-től - adta hírül a lap. A rendőrségen tett bejelentés szerint a HVG publicistája, Tóta W. Árpád Orsós Róbertre, az állami hírtelevízió közlekedési riporterére tett megjegyzése ellen tiltakoznak.

A tüntetést egy magánszemély jelentette be, a lap információi szerint a szervező Benga-Oláh Tibor, a Józsefvárosi Roma Önkormányzat elnöke.

A hvg.hu március 15-én percről percre tudósításban számolt be az állami média aznap induló hírcsatornáján tapasztalható anomáliákról. Orsós Róbert egy közlekedési körkép ismertetése során bonyolódott spontán nyelvtörőbe, időnként meglepő szórendben előadott mondatokkal. Tóta W. erre fel írta a következőket: "Orsós Róbert nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!"

Az MTVA vezérigazgatója, Szabó László Zsolt közleményben tiltakozott, kijelentve: "elfogadhatatlannak tartom, hogy bármely embert faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak". A HVG válaszában kifejtette: Orsós etnikai hovatartozását egyedül az MTVA vezetője hozta szóba. Az eredeti kijelentés arra vonatkozott, hogy a mutatott teljesítménnyel a riporter aligha kaphatna szakmai szempontok alapján működő médiumnál állást - állították.

Hétfőn Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere (cseppet sem mellesleg a párt kommunikációs igazgatója) a Facebookon intézett támadást Tóta W. állítólagos cigányellenessége miatt. A bejegyzésre válaszoló publicista bejegyzését törölték (majd amikor az ezt nyilvánosságra hozta, szép csöndesen visszatették), majd Kocsis ismételten rasszizmussal vádolta meg az újságírót.

Ilyen előzmények után kérdés, vajon puszta véletlen-e, hogy éppen a VIII. kerületi roma önkormányzat vezetőjének jutott eszébe a HVG-nél demonstrációt szervezni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.