Törvénytelenül működik a Fidesz - a 4K! az ügyészséghez fordul

Annak ellenére, hogy a Fidesz által hozott törvénymódosítások arra kötelezik a pártokat, hogy minden évben tartsanak kongresszust, a nagyobbik kormánypárt tavaly ennek nem tett eleget. A 4K! az ügyészséghez fordult.

"Törvénytelenül működik pártként a Fidesz, ezért az ügyészséghez fordul a 4K!” – jelentette be a Fővárosi Főügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján dr. Salha Omár, a 4K! alelnöke.

A 4K! arra kéri az ügyészséget, hogy kötelezze a törvények betartására a kormánypártot, amennyiben pedig ennek nem tesz eleget, kérje a bíróságtól a Fidesz feloszlatását.

A Fidesz által hozott törvénymódosítások ugyanis arra kötelezik a pártokat, hogy minden évben tartsanak kongresszust, erre kötelezte a bíróság megalakulása során a 4K!-t is. A Fidesz azonban nem vette figyelembe a saját törvényét, és 2012-ben nem hívta össze a kongresszusát, és ezt az alapszabályában sem rögzítette, holott ezt már 2011 novembere óta kötelessége lett volna megtenni" – olvasható a szervezet pénteki közleményében.

 Nemcsak hogy törvénytelenül működik a nagyobbik kormánypárt, de éppen ő hozta azt a törvényt, amelyet nem vesz komolyan. Ha valaki a saját törvényére is magasról tesz, annak elég különös elképzelései lehetnek a jogállamról  mondta Salha Omár.

 A jogállam azonban nem egy üres frázis, a törvények mindenkire vonatkoznak, ebből nem engedhetünk, mert akkor bármit megtehet velünk a hatalom – tette hozzá.

A törvényszegő működés miatt a 4K! törvényességi felügyeleti eljárást kér az ügyészségtől, amely a pártok törvényes működése fölött őrködik. Ha egy párt az ügyészség felszólítása ellenére sem követi a törvényeket, akkor keresetet kell benyújtani a feloszlatása érdekében.

A Polgári Törvénykönyv 63. § (2) bekezdése 2011 novemberében lépett hatályba, a magyar pártoknak 2012-ben már eszerint kellett volna működniük. A Fideszen kívül valamennyi parlamenti párt tartott kongresszust 2012-ben  figyelmeztet a párt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.