Törvénytelenül állította le a népszavazást Kaposvár vezetése

A Kaposvári Törvényszék csütörtökön megsemmisítette a kaposvári közgyűlés korábbi határozatát, amellyel – annak ellenére, hogy megvolt a kiíráshoz szükséges lakossági támogatás – leszavazta a városba tervezett gumiégető üzemről szóló helyi népszavazást. A bíróság új eljárásra kötelezte a Szita Károly polgármester vezette testületet.

A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Homatech Recycling Zrt. gumiabroncs-feldolgozó telepét eredetileg Százhalombattára tervezték, de a vállalkozás a tiltakozások hatására új helyszínt keresett, így jelent meg Kaposváron.

A környezetszennyezés miatt aggódó lakók körében azonban a somogyi megyeszékhelyen sem lett népszerű az ötlet. 18 900 aláírás jött össze, hogy támogassa Pintér Attila, szocialista önkormányzati képviselő kezdeményezését egy helyi népszavazás kiírására. Ami azt jelentette, hogy az

Akarja-e Ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.?

népszavazási kérdésre a szükséges a lakosok 25 százalékánál jóval többen akarták szavazattal elmondani a véleményüket.

A bíróság szerint Szita Károlyék törvénytelenül állították le a kezdeményezést, amikor augusztus 29-én a kormánypárti többség egyszerűen úgy határozott, nincs szükség népszavazásra, mert a tiltakozást látva a Homatech visszavonulót fújt, és visszaadta a városnak a már korábban megvásárolt ipari területet is.

Az önkormányzati rendeletben azonban az áll, hogy amennyiben meghatározott számú választópolgár támogatja, az önkormányzatnak nincs mérlegelési joga, ki kell írnia a népszavazást. A bíróság is kimondta, hogy „praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat" ebben az esetben sem helyezhetett volna a kiírás elé a közgyűlés.

A Kapost.hu szerint a városnak ettől még nem kell egy hiábavaló referendumra költeni a pénzét. A polgármester korábban is betarthatta volna és most is betarthatja a törvényes utat, ha nem maga kar dönteni, hanem egy felülvizsgálati kérelem beadásával a Törvényszékkel mondatja ki az okafogyottságot.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.