Törvényt kér Gyurcsány a fagyhalálok ellen

Gyurcsány olyan javaslatot kér a szerdai kormányülésre minisztereitől, hogy a közszolgáltatók csak azután kapcsolhassák le a vizet, a villanyt és a gázt, ha előtte értesítették a helyi jegyzőt. A Fidesz átfogó törvényjavaslatot sürget.

A szerdai kormányülésre olyan javaslatot vár a miniszterelnök az energiaügyi és a szociális minisztertől, amely segíthet a fagyhalálok megelőzésében. Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta: a kormányfő azt kérte Molnár Csabától és Szűcs Erikától, hogy olyan indítványt tegyenek le az asztalra, amely megteremeti a lehetőségét annak, a szolgáltató cégek csak akkor kapcsolhassanak ki bármely alapvető közszolgáltatást - ide tartozik a víz, a villany és a gáz -, ha erről előzetesen értesítik a helyi önkormányzat jegyzőjét. Így a szociális ellátórendszert működtető önkormányzatnak volna információja arról, hogy intézkedésre lehet szükség - tette hozzá a kormányszóvivő.

Eöry Ajándok háziorvos (j) egy hajléktalant lát el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által rendelőként működtetett mentőautóban a Móricz Zsigmond körtéren, január 9-én éjjel.
Eöry Ajándok háziorvos (j) egy hajléktalant lát el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által rendelőként működtetett mentőautóban a Móricz Zsigmond körtéren, január 9-én éjjel.

A háziorvosokat is bevonná a Fidesz

A Fidesz szerint minél hamarabb átfogó törvényjavaslatra van szükség, hogy a nagy hideg miatt ne fagyjanak meg saját lakásaikban az emberek - mondta Turi-Kovács Béla, a Fidesz és Soltész Miklós a KDNP képviselője, akik szerint az önkormányzatok kötelező feladatává kellene tenni, hogy felmérjék, kik a veszélyeztetettek. A felmérésbe - plusz díjazásért - be kellene vonni a háziorvosokat, mert ők azok, akik a leginkább ismerik a településen élők életkörülményeit.

A fideszes képviselő szerint az erdőgazdálkodással kapcsolatban azt is rendezni kellene, hogy ahol megvannak a fakitermelésre kijelölt helyek, biztosítsák a saját célra történő kitermelést felügyelet mellett. A földművelési minisztériumban megvan a hajlandóság ennek az intézkedésnek a támogatására - jegyezte meg. Turi-Kovács szerint a költségvetésben ezekre a célokra "semmire nem elég" források helyett megfelelő összegeket kell biztosítani. Soltész Miklós szerint a kormánynak felül kellene vizsgálnia rendeletét, és nemcsak a távhővel és gázzal fűtő családokat kellene támogatnia, hanem azokat is - ez 1,3 millió háztartást érinthet - , amelyek szénnel vagy fával fűtenek.

Veszélyben az idősek, rászorulók és hajléktalanok

Az elmúlt egy hétben több mint tíz ember halálát okozta kihűlés Magyarországon. A rendőrség tapasztalatai alapján a kihűlés főként az egyedül, rossz szociális körülmények között élő, illetve idős vagy más okból gondoskodásra szoruló embereket, valamint a fedél nélkülieket fenyegeti.

Szabó Máté ombudsman csütörtökön azt kérte: halasszák el a teljes szolgáltatás nélkül élő, tartozást felhalmozó, súlyosan hátrányos helyzetben élő emberek mérőóráinak leszerelését, illetve, ahol lehet, ideiglenes mérőórával segítsék a fűtés nélkül maradottakat. Egy nappal korábban pedig felkérte a kormányt, a katasztrófavédelemért felelős szerveket, a mentőszolgálatot, a rendőrséget, a megyei és települési önkormányzatok vezetőit, a jegyzőket és a polgármestereket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a további tragédiák megelőzése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.