ORFK: Törvényt sért a Jobbikkal együttműködő rendőrszakszervezet

Törvénysértőnek tartja a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) működését az ORFK. Az országos rendőrfőkapitány ügyészségi törvényességi felügyeleti vizsgálatot kezdeményezett a Jobbikkal együttműködő szervezettel szemben. Frissítve.

A rendőrség befejezte a TMRSZ és a Jobbik Magyarországért Mozgalom együttműködési megállapodásával kapcsolatban indított vizsgálatot, amelyet Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezett - olvasható Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtöki közleményében. Eszerint a TMRSZ egyes képviselőinek tevékenysége, politikai tartalmú közleményei, a politikai tevékenységet feltételező megállapodás aláírása, a szolgálati rend és fegyelem elleni megnyilatkozások együttesen annak megállapítására vezettek, hogy a szakszervezet működése a rendőrség rendeltetésszerű működését gyakran veszélyezteti, és ezért törvénysértő.

Bujtogatás

A hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) szerint az érdekképviseleti szervek, a szakszervezetek a törvény keretei között szabadon működhetnek, tevékenységükkel azonban nem akadályozhatják a fegyveres szerv rendeltetésszerű működését, a parancsok és intézkedések végrehajtását. A TMRSZ egyes képviselőinek elmúlt időszakban végzett tevékenysége, politikai tartalmú közleményei, a politikai tevékenységet feltételező együttműködési megállapodás aláírása és a megállapodás végrehajtásában is szükségképpen felmerülő politikai tevékenység, a szolgálati rend és fegyelem elleni, esetenként a bujtogatás, illetve a szolgálati tekintély megsértésének tényállását kimerítő megnyilatkozások együttesen annak megállapítására vezettek, hogy a szervezet működése törvénysértő - áll a közleményben.

Meg kell szüntetni

A vizsgálat szerint a rendőrség hivatásos állományába tartozó, de jelenleg szolgálati viszonyát szüneteltető TMRSZ-elnök, Szima Judit olyan tartalmú együttműködési megállapodást írt alá a Jobbik Magyarországért Mozgalommal, "amelynek végrehajtása az aláíró, és a végrehajtásban esetleg közreműködő más hivatásos állományú tagok politikai tevékenységével valósítható meg". "Tekintettel arra, hogy törvény tiltja a hivatásos állományú rendőrök politikai tevékenységét, aki ilyen jellegű tevékenységet kíván folytatni, annak szolgálati viszonyát meg kell szüntetni" - tették hozzá.

Tartózkodniuk kell

Bencze József felhívta az együttműködési megállapodás végrehajtásába bevont TMRSZ-tisztségviselők, tagok figyelmét arra, hogy "a végrehajtásban közreműködésük politikai tevékenység, melytől tartózkodniuk kell".
A főkapitány közölte azt is, hogy kezdeményezte a TMRSZ rendeltetésellenes joggyakorlásának megelőzése érdekében - különösen a jogszabályi kereteken túlterjeszkedő szakszervezeti ellenőrzések területén - a szükséges jogszabály-módosításokat. A TMRSZ tagságát pedig tájékoztatta arról, hogy "szakszervezeti tagságuk miatt, a jogszabályok keretei között kifejtett érdekvédelmi tevékenységük miatt, a munkáltató oldaláról természetesen a jövőben sem éri őket retorzió".

Egyértelműen tilt

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ugyancsak közleményben tudatta az MTI-vel, hogy lezárult a vizsgálat a szakszervezet és a Jobbik között létrejött együttműködési megállapodás ügyében. A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy az együttműködés részben politikai tevékenységre irányul, amit a hivatásos szolgálati viszonyban állók számára a törvény egyértelműen tilt. Draskovics Tibor ezért felszólította az országos rendőrfőkapitányt, hogy "a rendőrség alkotmányos működése, a rendőrségen belüli politikai tevékenység megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg". A tárca közleménye kitért arra is, hogy a minisztérium továbbra is fontos együttműködő partnerének tekinti a törvényesen működő szakszervezeteket, számít véleményükre, javaslataikra a szakmai munka során.

Aktívan részt vesz

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete május 18-án kötött együttműködési megállapodást. Az egyezmény szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. A szakszervezet pedig azt vállalta, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter még aznap utasítást adott adott annak vizsgálatára, hogy a megállapodás aláírásának körülményei és az együttműködés tartalma összhangban áll-e azokkal a szabályokkal, amelyek a rendőri munka politikamentességét garantálják.

Teljességgel érdektelen

A Jobbik közleményben reagált a vizsgálat lezárultára. Azt közölte, hogy Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, a Jobbik EP-képviselőjelöltje már múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatta a szakszervezete törvényességi felügyeletét ellátó ügyészség állásfoglalását. Ebből kiderül: a TMRSZ és a Jobbik együttműködése, megállapodása törvényes, azt semmilyen jogszabály nem tiltja. A Jobbik szerint így az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint az általa irányított ORFK vizsgálata "teljességgel érdektelen".

Arcpirítóan kérkedik

Gulyás József SZDSZ-es képviselő - aki ez ügyben szólalt fel a héten a parlamentben - előremutató lépésnek nevezte, hogy az ORFK vizsgálata, valamint az IRM közleménye végre kimondja és egyértelművé teszi, hogy a TRMSZ tevékenysége megítélésük szerint is törvénysértő. Így megnyílt az út az előtt - ha megkésve is -, hogy végre határozott intézkedésekre kerüljön sor - nyilatkozta lapunknak Gulyás József. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a TRMSZ vezetője "arcpirítóan azzal kérkedik, hogy a rendőrségi vizsgálat őket semmire sem kötelezi", továbbá ismételten arra hivatkozhat, hogy a Tolna megyei ügyészség márciusban rendben lévőnek találta a szakszervet és a Jobbik közötti megállapodást. - Nagyon remélem, hogy nem ez a helyzet, az ügyészség nem véleményezte előzetesen ezt a konkrét megállapodást, és bízom abban, hogy az ügyészségi vizsgálat eredménye világossá teszi az alkotmányosság, a törvényesség határait - hangsúlyozta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának SZDSZ-es tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.