Történelmi jelentőségű győzelem

A hazai parlamenti pártok egyöntetűen üdvözlik Barack Obama győzelmét, az Egyesült Államok elnökévé választását. Abban is egyetértenek, hogy Amerika a változásra szavazott.

Az MSZP szerint Amerika mostantól nem ugyanaz, mint eddig volt. Obama nem elsősorban riválisát győzte le: sikerével az amerikai demokrácia is látványos győzelmet aratott az évszázados előítéletek felett, és a gyakorlatban is bizonyította a jogegyenlőség lehetőségét.  Új korszak kezdődik az Egyesült Államok történelmében Barack  Obama győzelmével, de a szocialisták azt remélik, hogy az  amerikaimagyar viszonyban a folyamatosság lesz a jellemző – fogalmazott  Lendvai Ildikó, a párt parlamenti  frakcióvezetője.

Barack Obama győzelme új esélyt ad arra, hogy sikerüljön túllépni a tranzatlanti viszony törékenységén – reagált az elnökválasztás eredményére Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője.  Kiemelte: az afroamerikai demokrata elnökjelölt megválasztása azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államokban a származás, az etnikai, faji háttér másodlagossá vált a politikai döntésekben. A hosszú hónapokig tartó kampány mindenképpen az amerikai demokrácia erejét, az amerikai politikai rendszer működőképességét bizonyította – hangsúlyozta.

Az SZDSZ szerint Barack Obama történelmi győzelmet aratott, mert  személyében az Egyesült Államok történetében először választottak  fekete elnököt.  SzentIványi István, a  párt európai parlamenti képviselője kiemelte: Amerika a változásokra szavazott, ami jó hír Európának, mert így esély van arra, hogy az Európai Unió és az  Egyesült Államok kapcsolatai tovább javuljanak.     Erre nagy szükség van, mert sok kihívás éri a  világot.

KerékBárczy Szabolcs, az MDF  külügyi kabinetjének vezetője  szerint a történelmi eredményt bizonyítja az is, hogy nem csupán az elnök lett demokrata, de demokrata párti többség lesz a  kongresszusban is. Figyelemre méltónak és az MDF számára is fontos üzenetnek  nevezte, hogy a leendő elnök beszédeiben az összefogást hangsúlyozta  belföldön és külföldön egyaránt.

Az  amerikai választók csak arra figyeltek, melyik elnökjelölt milyen  megoldásokat kínál a meglévő gondokra és Barack Obama származása nem  befolyásolta a döntésüket – hívta fel a figyelmet Firtl Mátyás, a KDNP  országgyűlési képviselője, aki elismerően szólt arról a politikai kultúráról, amelynek a világ tanúja  lehetett.  Kiemelte, hogy a  megválasztott demokrata elnök riválisa, a republikánus John McCain  azonnal felkínálta segítségét Barack Obamának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.