Történelmi egyetértés az atomerőmű hosszabbításáról

Az Országgyűlés szerdán délután befejezte az atomenergiáról szóló törvény módosításának általános vitáját - nagy egyetértésben.

Az atomenergia emisszió-csökkentésben, valamint az ország energiafüggésének mérséklésében játszott szerepét hangsúlyozták az képviselők az atomenergiáról szóló törvény módosításának általános vitájában szerdán, a Parlamentben.

Újra hasznos

Lehetővé tenné az atomerőmű kiégett fűtőelemeinek újrahasznosítását az atomenergiáról szóló törvény módosítása, amelyet a nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezett. Bencsik János energiapolitikáért felelős államtitkár a törvénymódosítás szerdai parlamenti expozéjában elmondta: a javaslat a kiégett üzemanyag átmeneti elhelyezésének alternatívájaként tekint az újrahasznosításra, hangsúlyozva, hogy több országban már folynak előkészületek a végleges tárolásra, néhány országban pedig feldolgozzák a kiégett üzemanyagot és újrahasznosítják a nukleáris anyagot.

Atomszigor

A javaslat emellett szigorítaná a nukleáris létesítmények őrzésével kapcsolatos szabályokat, lehetővé téve a kormánynak, hogy rendeletben határozza meg a biztonsági őrök fizikai állóképességére vonatkozó - jelenleg nem rögzített - követelményeket. Az államtitkár elmondta: a nukleáris biztonsági szabályok korszerűsítését a paksi atomerőmű blokkjainak üzemidő-hosszabbítása indokolja, amelyet az Országgyűlés tudomásul vett. Az ezzel kapcsolatos új szabályokat kormányrendelet foglalja magában, amelyet a közeljövőben fogad el a kabinet - tette hozzá. Az energiapolitikáért felelős államtitkár ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Ház előzetes elvi hozzájárulást adott a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítéséhez. Kitért arra is, hogy az Országos Atomenergia Hivatal felügyeleti munkája a törvénymódosítással rugalmasabbá válik, ami azonban nem jelenti sem a biztonsági követelmények lazítását, sem a hatósági felügyelet gyengülését.

Fidesz: Olcsó és baráti

Márton Attila (Fidesz) azt mondta, hogy a javaslat célja a korszerű, a nemzetközi követelményekkel összhangban álló jogi keretek megteremtése. Mint kifejtette: a módosítás olyan alapelveket vezet be, amelyek nem újak, de a nemzetközi atomenergia ügynökség ajánlása szerint jogszabályban megjelenítendők. Ezek közé sorolta az atomenergia felügyeleti szerv függetlenségét, az ember és környezet sugárzástól való ésszerű védelmének biztosítását az atomenergia alkalmazója részéről. A javaslat szerint az atomenergia hatálya vonják a nem veszélyes nukleáris anyagokat is - említett egy másik módosítást. Nagy István szerint mára teljesen világossá vált, hogy a nukleáris energia felhasználása nem megkerülhető, és ehhez a társadalom támogatását is meg kell nyerni. Az atomenergiát ugyanakkor szigorú ellenőrzés alatt kell tartani - jegyezte meg a fideszes politikus. Képviselőtársa, Tóth Ferenc azt hangsúlyozta, hogy a nukleáris energia jelenleg a legolcsóbb energiaforrás, amely nemcsak az ország energiafüggőségét csökkenti, de hozzájárul a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez is.

MSZP: Dícséretes és jelentős

Az MSZP-s felszólalók közül Józsa István azt mondta, nagy jelentőségű a javaslat, az atomenergia felhasználása a villamosenergia ellátásában meghatározó, és az energiafüggetlenségben kulcsszerepe van. A jelenleg rendelkezésre álló források közül ez a legbiztonságosabb - jegyezte meg. A javaslat szükségessége évek óta érett - tette hozzá, és dicsérte annak alapos előkészítését. A javaslat a legújabb előírásokat is figyelembe veszi - mondta, s kiemelte az ember és környezet védelmét a káros sugárzásokkal szemben, a felelősségi kör pontosítását, a nukleáris védettség és fizikai védelem fő céljainak meghatározását. Göndör István egyetértett azzal, hogy az atomerőmű bővítése kellő társadalmi támogatottság mellett történhet. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjszabályozást érintő alkotmánymódosítás az erőműben veszélyes munkát végzőket is érintheti.

Jobbik: olcsóbbat, garanciásat

Kepli Lajos szerint a hazai energiapolitika változtatást igényel. A nemzeti energiapolitika középpontjába olyan megoldásokat kell állítani, amelyek viszonylagosan a legolcsóbbak és az állam tulajdonosi ellenőrzése mellett garantálják az ellátás  biztonságát. Ezen követelményeknek már most, de a következő évtizedekben fokozottan a nukleáris bázisú villamosenergia-termelés felel meg. Közölte: minden olyan javaslatot üdvözölnek, amely ezt célozza. Hozzátette: az indítványban megfogalmazott változtatások célja és lényege a hatékonyabb hatósági felügyeleti módszerek bevezetése. Az új rendszer nagyobb mozgásteret biztosít az Országos Atomenergia Hivatal számára a hatósági felügyelet megvalósításában. Bödecs Barna az atomerőművek kibocsátás-csökkentésben játszott szerepét hangsúlyozta. A képviselő fontosnak tartotta azonban, hogy az új blokkok csak akkor kapjanak engedélyt, ha az esetlegesen képződő, nagy aktivitású hulladékok elhelyezése is megoldott.

LMP: Szigort, ne Fukushimát

Jávor Benedek (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a fukushimai erőmű tragédiája új megvilágításba helyezte az atomerőművek használatát, a jövőben fontos szemponttá kell tenni a biztonságot, ezt pedig a szabályozás sem kerülheti meg. A politikus ezért az előterjesztésben megfogalmazottaknál szigorúbb hatósági ellenőrzést és szankcionálást javasolt.  A politikus tapasztalatai szerint az erőmű üzemeltetői eddig megpróbálták megkerülni a tájékoztatási kötelezettségüket, ezért Jávor Benedek törvényben kötelezné őket erre.

Ha ti is, mi is

Ha a kormány támogatja a szocialisták által benyújtott módosító indítványokat, akkor az ellenzéki párt kész támogatni a törvénymódosítást - mondta a parlamenti vitában Józsa István (MSZP). A módosító indítványok között Józsa István példaként említette, hogy az atomhulladék kezelése mellett annak csökkentéséhez és kezeléséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztésre is kell forrásokat fordítani a nukleáris alapból, mivel így a hulladékkezelés költségei és kockázatai is csökkenthetőek. Egy másik MSZP-s módosító javaslat szerint az Országos Atomenergia Hivatal azonos megítélésbe kerülne az Állami Számvevőszékkel az ott dolgozók képzését és javadalmazását tekintve. A szocialista politikus azt is kezdeményezi, hogy a Paksi Atomerőmű működését "érdemben meghatározó vezetők" mindegyikének legyen nukleáris ipari tapasztalata, mert ez elejét vehetné annak, hogy "pusztán közigazgatási szempontok figyelembe vétele a nukleáris biztonságot csorbítaná."

Nagy egyetértésben

Bencsik János energiapolitikáért felelős államtitkár a vita zárásaként tett felszólalásában történelmi pillanatnak nevezte, hogy a vitában felszólaló minden képviselőcsoport egyetértett abban: a Paksi Atomerőmű blokkjainak élettartam-hosszabbítása a biztonságos villamos energiaellátás szempontjából megkerülhetetlen. A kormánytag hangsúlyozta: a kabinet egy éve kezdett hozzá a nemzeti energiastratégia elkészítéséhez, amelyet az energiahatékonyság, a megújuló energiák részesedésének növelése és a közép-európai egységes infrastruktúra kiépítése határoz meg, mint fő prioritások.

Nem bővít, kivált

Az államtitkár kiemelte: a Paksi Atomerőmű és általában az atomenergia felhasználása esetében a kormányzat részéről a hosszú távú stratégiában nem a kapacitások bővítéséről, hanem a meglévő paksi kapacitások kiváltásáról van szó. Bencsik János egyetértett azzal, hogy valóban szükség van a Paksi Atomerőműben dolgozók képzésének és anyagi megbecsültségének kiemelt biztosítására az atomerőmű műszaki karbantartása mellett. Az azonban, hogy ennek szabályozása ebben a törvényben történjen-e, az a következő napok vitája lehet.

Kockázatok és mellékhatások

Az esetleges kockázatok és azok vizsgálataival kapcsolatban az államtitkár hangsúlyozta: az Országos Atomenergia Hivatal célzott biztonsági vizsgálatot indított a Paksi Atomerőművel kapcsolatban, amely október 31-ig le is zárul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.