Törölték Sztálin budapesti díszpolgárságát

A Fővárosi Közgyűlés törölte Sztálin, Haynau és még hét ember budapesti díszpolgárságát.

Heves vita bontakozott ki Sztálin törléséről szóló előterjesztés tárgyalásakor a Fővárosi Közgyűlésben. A főpolgármester a vitában azt mondta, hazugság, hogy Sztálint már korábban törölték a budapesti díszpolgárok listájáról, a Fővárosi Közgyűlés 2004-ben csak egy "dodonai állásfoglalást" hozott az ügyben, miszerint a volt szovjet diktátort nem tekintik díszpolgárnak, a Fidesz törlésre vonatkozó javaslatát pedig az akkor a várost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció leszavazta.

Az MSZP-frakció több képviselője ezzel szemben azt állította, Sztálin sosem volt Budapest díszpolgára. A főpolgármester erre felolvasta a Fővárosi Közgyűlés 1947. november 7-i ülésének jegyzőkönyvét, amely szerint viszont igen.  Tarlós István főpolgármester még elmondta, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

A törölt díszpolgárok között van Jellasics horvát bán, Windischgratz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, Ivan Paszkievics, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos.

A szocialista képviselők szerint Sztálin nem is volt díszpolgára a városnak és kérdéses, hogy van-e jogfolytonosság Budapest, valamint a korábbi Pest és Buda városok között. Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető szerint Tarlós István elhallgatja, hogy a közgyűlés korábban azért nem fogadta el Sztálin levételét a díszpolgárok listájáról, mert azon soha nem is szerepelt. Elmondta, hogy az előző városvezetés 2004-ben elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben a képviselők kinyilvánították, hogy Sztálint soha sem tartották és a jövőben sem tekintik díszpolgárnak. Horváth Csaba szerint ennél az ügynél fontosabb szociális ügyekkel kellene foglalkoznia a közgyűlésnek.

A hozzászólások és viszontválaszok a szokásosnál is élesebb hangvételűvé váltak, amelynek vgán Bihary Gábor szocialista képviselő felszólította a főpolgármestert: hagyjon fel az MSZP-frakció sértegetésével.

Az intermezzo után döntést a közgyűlés végül egyhangúlag támogatta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.