Török Gábor szerint gyors lesz az államfői casting

Bár Schmitt Pál lemondásának értelmezése még sokáig témát szolgáltathat a politikai elemzéseknek, mostantól az a fő kérdés, ki lesz az ország új államfője – véli Török Gábor politológus, aki szerint a kormánypártok az ügy mielőbbi lezárásában érdekeltek, az ellenzék viszont igyekezni fog megakasztani a köztársasági elnök megválasztásának folyamatát.

Az elmúlt napok fordulatos, önellentmondásoktól hemzsegő eseményei – amelyek átgondoltságukban leginkább a 2009-es miniszterelnöki casting színvonalához hasonlítottak – után most már érdemes előre tekinteni: mi jöhet most, milyen következményei lehetnek az ügynek? – írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor, aki szerint a lemondás még időben jött ahhoz, hogy annak a Fideszre nézve ne legyenek közvetlen és súlyos következményei.

A politológus úgy véli, a jobboldali tábor – amelyet egyértelműen megosztott az ügy – láthatóan megkönnyebbült, sőt, bizonyos értelemben kiegyenesedett, hiszen innentől már okkal lehet beszélni arról, hogy ezúttal – szemben más korábbi normasértésekkel – lett politikai következménye az esetnek. Mostantól így új értelmezési csata kezdődik, amelyben már lényegesen jobbak a Fidesz esélyei, mint lettek volna akkor, ha az államfő a helyén marad.

Török szerint azonban a felelősség kérdésén túlmenően az igazi tét az új jelölt megtalálása. A kormány érdeke az lenne, hogy gyorsan és gördülékenyen menjen végbe a folyamat, az ellenzék pedig értelemszerűen annak megakasztásában érdekelt.

"Ezt a célt szolgálja a Jobbik kezdeményezése a közvetlen elnökválasztásról, vagy az MSZP javaslata Sólyom László jelölésére (érdemes megjegyezni, hogy míg a Jobbik régóta a közvetlen választás híve, Sólyom Lászlót az MSZP 2005-ben nem támogatta, elnöki működése alatt pedig gyakran kritizálta). Kétségtelen, hogy egy ilyen új helyzet az azt menedzselő számára mindig rejt veszélyeket: felmerülhetnek új szempontok, az ellenzék találhat a kormányénál populárisabb jelölteket, vagy akár olyanokat is, akik még a jobboldalon belül is megfontolásra alkalmasak lehetnek."

A politikai elemző szerint Orbán Viktornak – amellett, hogy a jobboldali tábornak megfelelő személyt választ – csak arra kell ügyelnie, hogy a pártján belül ne nyisson túl nagy frontot: ezért is kell azt gyorsan és határozottan vezényelnie. Egy elhúzódó, a nyilvánosságot is bekapcsoló vita most biztosan nem érdeke.

"Ha igazak a hírek, melyek szerint a miniszterelnök egy tőle jobbra álló jelölt szükségességéről beszélt a mai frakcióülésen (és ezt nem csupán azért tette, hogy Schmitt melletti kitartásra ösztönözze a képviselőket), akkor erősen lecsökken a potenciális utódok száma is. Biztosan kiesik a sajtóban gyakran emlegetett Martonyi János, Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József, mint ahogy azok a kompromisszumosnak is eladható politikusok, közéleti szereplők sem jöhetnek szóba, akiknek a jelölése az elmúlt hónapok „konszolidációs” retorikáját erősíthetné. A Fidesz legfontosabb vezetői közül talán csak Kövér Lászlóra illik a meghatározás, illetve azért akadnak olyan egyéb szereplők (például Tőkés László), akik úgy állnak jobbra Orbántól, hogy közben – ez a Fidesz számára lényeges szempont lehet – zártak a Jobbik irányába."

Mivel a Fidesznek az az érdeke, hogy a lehető legszűkebbre nyissa a jelölési ablakot, ezért Török Gábor azt jósolja, hogy napokon belül megismerkedhetünk az új államfővel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.