Török Gábor nem szedné le a keresztvizet az LMP-ről

Mindenki leszedi a keresztvizet az LMP-ről, amely nem akarja elkötelezni magát egy szoros ellenzéki együttműködés mellett, pedig lehet, hogy a zöldpárt helyes úton halad - írja Török Gábor politológus, aki szerint az LMP legfőbb esélye a következő választásokon nem az MSZP-el való együttműködés, hanem a szocialisták legyőzése lehet.

"Ellenzéki összefogás nélkül aláírták a halálos ítéletüket – mondta hétfőn reggel az LMP új frakcióvezetőjének a közszolgálati televízió műsorvezetője. Az lesz a sorsuk, mint a Fidesznek az első ciklusban – érvelt hétfőn este az egyik népszerű baloldali beszélgetős műsor résztvevője. Megkérdőjelezhetetlen toposz kezd kialakulni, amely szerint a Fidesz ellenzéke csak akkor lehet sikeres, ha együttműködik. Pedig akadnak itt azért ellenérvek" - írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor.

A politológus szerint való igaz: az 1992-ben a kutatásokat még toronymagasan vezető Fidesz népszerűsége azt követően kezdett el drámai módon csökkenni, hogy egyre több kétség merült fel a kormányváltás melletti elkötelezettségüket illetően. Az MDF-kormányt elküldeni óhajtó szavazók számára egyre kevésbé látszott jó választásnak a centrista pozícióba sorolt Fidesz, s inkább mentek ahhoz az MSZP-hez, amelytől a határozott váltást remélték: ahogy csúszott vissza a Fidesz, úgy erősödtek a szocialisták. A tanulság később is megjelent: ha erőteljes a kormányváltó hangulat, a „középen álló”, „egyforma távolságot tartó” – vagy annak látszó – erők általában nem sikeresek, a szavazó ilyenkor az antitézist keresi.

Török szerint azért jó ez az összehasonlítás, mert rögtön láthatóvá is válik, mennyire nem passzol a mostani helyzetre. "Ha megnézzük a közvélemény-kutatási adatokat, a fő motívum ma nem a kormányból való kiábrándulás: az embereknek leginkább senki sem kell. Hiába csökkent közel a felére a Fidesz tábora, ebből a hatalmas veszteségből egyelőre egyetlen ellenzéki erő sem profitált, egy most vasárnapi voksoláson a kormány megmaradásának legalább akkora – ha nem több – esélye volna, mint a leváltásának. Legnépszerűbbnek jelenleg a teljes politikai elittel szembeni erős mondatok számítanak, a választók többsége valami újra, másra, jobbra vár. Nem a Fidesz antitézisét keresi, mert ha erre vágyna, már elindult volna valamelyik ellenzéki párt (leginkább a „megszokott” váltópárt, az MSZP) felé. A Fidesztől elforduló réteg egyelőre passzív, bizonytalan, s ha a későbbiekben sem lépi át tömegesen az egyre mélyebb szakadékot, még az is lehet, hogy egy választási szituációban leginkább a Fidesznek lesz esélye megszólítani" - írja.

A politológus úgy véli, ebben a helyzetben egyáltalán nem látszik őrültségnek, ha egy kormányzati szerepet még nem próbált párt nem a régiek segédcsapataként képzeli el a jövőjét, hanem új politikai erőtérről álmodozik. "A Jobbik esetében ez nem is kérdés, náluk legfeljebb az lehet érdekes, hogy milyen módszerekkel próbálják kialakítani az általuk elképzelt jobboldali kétpártrendszert. Az LMP helyzete bonyolultabb: a Fidesztől balra álló ellenzéki erőként meg kell küzdeniük azzal, hogy gyakran egy platformon találják magukat az MSZP-vel és a DK-val, továbbá azzal a kétségtelenül igaz állítással, hogy az új választási rendszer logikája értelmében önálló indulásuk csökkentené a Fidesz legyőzésének esélyét. Ez magyarázza azt az elképesztő nyomást, ahogy a baloldali tábor megpróbálja rákényszeríteni az együttműködésre az LMP-t, majd annak minden, a kívánatostól eltérő reakciója után gyorsan le is szedi a keresztvizet a pártról."

Török szerint az LMP nagy lehetősége nem a szocialistákkal való együttműködés, hanem az MSZP legyőzése, meghaladása, kiszorítása. "A következő választás tétje ma még – bár sokan szeretnék ezt elhitetni - biztosan nem az, hogy melyik párt melyikkel indít közös jelölteket, hanem az, hogy mi történik azzal az elképesztően sok bizonytalan szavazóval. Lehet, hogy azoknak van igaza, akik szerint egy időben deklarált, széles alapokon nyugvó ellenzéki együttműködés gravitációs erővel hatna rájuk, s az sem kizárt, hogy azok látják jól, akik szerint ezeket az embereket a romló életkörülmények miatt csak radikális üzenetekkel, éles kormányváltó ígéretekkel lehet megszólítani.

Elismerem: lehet. Nekem azonban úgy tűnik, hogy a csalódott emberek többsége ma leginkább két dolgot keres a politikai piacon: valami mást, újat és valami nyugalmasabbat, élhetőbbet, kiszámíthatóbbat. A bizonytalanok - akiknek egyelőre akkor sem kell az MSZP, ha már nem elégedettek a Fidesszel – megnyerésére csak olyan potens párt lehet esélyes, amely hihetően új és más, s amely nem elégszik meg az elmúlt idők unalomig ismert „szorozd meg mínusz eggyel!” ellenzéki stratégiájával.  Aki ezt teljesíteni tudja, akár egyedül, akár alkalmas szövetségeseket keresve, sokat, nagyon sokat nyerhet" - írja Török Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.