Török Gábor: Szabaduljanak meg a liberálisok a Fidesz-fóbiától!

Hiába érte óriási kudarc a választásokon a liberális pártot, hiába tűnt el az SZDSZ, hiába marad kívül a politika fő sodrán a korábbi vezetők többsége, a liberális gondolat ebben a körben ma is nagyjából ott tart, mint ahol a bukást megelőzően - állítja Török Gábor, aki részt vett "A liberális visszatérés esélyei" című konferencián. Szerinte csak egy olyan új liberális párt lenne életképes, amely nem szenved Fidesz-fóbiában.

Fodor Gábor korábbi szabad demokrata pártelnök beszéde ugyanazt a társutas, alárendelődő pozíciót jelölte ki, mint ami az elmúlt másfél évtizedben az SZDSZ politikáját jellemezte: kizárólag a „demokratikus” ellenzéki pártok összefogásában látja a hazai liberalizmus helyét, azaz – bár kétségtelenül megemlítette az oly’ sokat hallott önálló pólusképzést – valójában a Fidesz-MSZP kétpártiságban tudja csak elhelyezni a megálmodott liberális pártot (értsd: a szocialisták oldalán) - írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor, aki részt vett "A liberális visszatérés esélyei" című konferencián.

A politológus szerint hiába a választási kudarc, az SZDSZ eltűnése és a korábbi vezetők többségének távolmaradása, a liberális gondolat ebben a körben ma is nagyjából ott tart, mint ahol a bukást megelőzően tartott.

"Látni kell azt, hogy ez a történet nem más, mint a korábbi felmelegítése. Ahogy az SZDSZ tartalmi kiüresedését és politikai eljelentéktelenedését is a Fidesz-dilemma abszolutizálása okozta, nagy valószínűséggel előbb-utóbb ugyanez a sors várna egy új csatolmány-pártra. Jól látszik, hogy az úgynevezett liberális értelmiség reprezentánsai számára ez a kiállás jelenti a sajátos (elvárt) liberális minimumot. Ha bárki ettől eltérőt mond, ha egy liberális pártot alapértékek alapján, önálló politizálással képzelne el, amelynek a döntéseit nem a Fidesz legyőzésének, hatalomtól való távoltartásának célja dominálná, feltehetően kiírná magát ebből a körből" - írja Török.

A politológus felidézi, hogy az SZDSZ számára a Fidesz még ellenzékben is annyira félelmetesnek látszott, hogy a liberális párt minden kiélezett szituációban a Fidesz-MSZP viszonyrendszerben határozta meg magát. Egészen addig, amíg már semmilyen önálló mondanivalója – és ezért értelme – nem maradt. Nem véletlen, hogy volt politikusainak egy része az MSZP közelében vagy a DK-ban ma már otthonosan érzi magát - teszi hozzá.

"Nem kétséges, előbb-utóbb lesz magát liberálisnak nevező párt Magyarországon. Valódi liberális párt azonban csak akkor alakul majd, ha egy ilyen formáció ki tud szabadulni a Fidesz-fóbia fogságából, valamint ennek következtében az MSZP ölelő karjaiból, és a kormányok/pártok egyes lépéseit képes lesz kizárólag saját értékei alapján mérni. Ez nem egyenlő távolságot vagy folyamatos méricskélést jelent, éppen ellenkezőleg: a más pártokra és a „nagyobb célokra” tekintgetés elhagyását. Olyan, ügyek alapján mindenkit bíráló és mindenkivel együttműködő pártot, amelyet alapvetően csak egy érdekel: saját értékeinek és saját szavazóinak a képviselete. Amely nem fél a választáson önállóan elindulni, és aztán a kapott támogatás alapján, a programok összehangolása után bárkivel közösen kormányozni – vagy éppen, ha ezt tartja helyesebbnek és hasznosabbnak, ellenzékbe vonulni" - zárul a blogbejegyzés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.