Török Gábor: Plágium 2.0

"Gyurcsány Ferenc plágiumgyanús szakdolgozatával kapcsolatban épeszű és éplelkű embernek nem nagyon lehet más véleménye, mint Schmitt Pál másolt doktori értekezésével kapcsolatban volt. Ha a feltételezést nem tudja hitelt érdemlően megcáfolni a volt miniszterelnök, pontosan ugyanolyan politikai hulla lesz – bármit is tesz és bármit is állít -, mint a bukott köztársasági elnök volt abban a pillanatban, amikor kisdoktorijának története napvilágra került. Gyurcsánynak tudnia kell ezt: Schmitt Pál esete kapcsán már megírt és elmondott minden fontosat erről" - írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor.

"Bár kétségtelenül akadnak különbségek (műfaj, pozíció stb.), ha a volt miniszterelnök valóban nem önálló munkát adott be, morális szempontból pontosan ugyanarról az esetről beszélhetünk. Mindez nem is igényelne hosszabb kifejtést, az azonban roppant szórakoztató, ahogy a pártlogika alapján mozgó szereplők viselkednek ebben a két ügyben. Nincs persze abban semmi meglepő, ahogy az elvi kérdések instrumentalizálódnak: nem először látunk ilyet, és nem is csak Magyarországon. Miután azonban itt mindössze pár hét választja el a két esetet, talán még a pártos közvélemény egy részének is feltűnő lehet, hogy micsoda változáson tudnak átmenni egyesek, ha a politikai érdekük éppen úgy kívánja" - véli az elemző.

"Miközben zajlik ez a szomorú játék, az egyik oldalon szerecsenmosdatással, a másikon morális felsőbbrendűséggel, majd gyors szerepcserével, hajlok arra, hogy ebből az egészből akár jól is kijöhetünk. S nem is csupán azért, amit már a környezetemben, az egyetemi hallgatókon és bizony magamon is tapasztalok: hogy jobban oda kell figyelni minden leírt mondatra, legyen az akár szakdolgozat, doktori értekezés vagy mindezek bírálata. Hanem azért is, mert a véletlennek és a beprogramozott politikai szereplőknek köszönhetően itt döbbenetesen rövid idő alatt megtanulhatjuk, hogy mit jelent az, amikor a politikus és sajtója – határozottan "elvi alapon" – véd vagy támad" - így a politológus.

Átgondolhatjuk, hogy vajon akkor most terrorista lett-e a hvg.hu-hoz hasonlóan a munkáját végző Hír TV, hogy vajon miért tartja Gyurcsány-ügyét a Fidesz szóvivője lopásnak és hazugságnak, miközben Schmitt Pál esete kapcsán nagyon másképp vélekedett, és persze a most politikai gyilkossági szándékról értekező volt kormányfő és az ügyét bagatellizálók korábbi, az államfő azonnali lemondását követelő szavai is finoman szólva más megvilágításba kerülnek. Ha kicsit figyeltünk, elkerülhetetlenül fel kell tennünk magunknak a kérdést: lehet-e Schmitt Pált felállva tapsolni és Gyurcsányt elátkozni ugyanazért - vagy fordítva?" - teszi fel a kérdést Török Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.