Török Gábor: nem éri meg az LMP-nek az MSZP-t segíteni

Az LMP-nek nem érdeke, hogy - különösen a fővárosban - jó eredményt elért jelöltjeit visszaléptesse az MSZP javára. Ha mégis megtenné, kérdéses, hogy ezt a szavazói miként fogadnák.

Összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy választásmatematikailag esélye lehetne a mérleg nyelve szerep betöltésére - írja legfrissebb blogbejegyzésében Török Gábor politikai elemző.

A 21 választókerület közül 16-ban indult LMP-s jelölt, kapott szavazatarányuk átlaga 13,3 százalék, azaz valamivel magasabb, mint a párt budapesti listás eredménye (12,8). A 16 indulóból 13-nak sikerült harmadik helyet elérnie (...), az LMP a fővárosban valóban harmadik erővé vált.

Ha az LMP és az MSZP szavazóit automatikusan össze lehetne adni, a 13 LMP-s érdekeltségű körzet egy részében a Fidesz és az MSZP+LMP közötti különbség jelentősen csökkenthető lenne - illetve az egyedüliként vezető Tóth József előnye jócskán megnőne. Négy választókerületben így az MSZP-LMP vezetne (16., 19., 20. és 22. evk.), további hat helyen (3., 5., 9., 13., 21, és 31.) pedig a Fidesz előnye öt százalékponton belülre kerülne.

Lenne tehát legalább tíz olyan egyéni választókerület, ahol a Fidesz akár el is veszíthetné a mandátumot, s ez a kétharmad tekintetében döntő jelentőségű lehetne. Három további választókerületben az LMP-s induló negyedik helyen végezve már kiesett, ebből kettőben (6. és 28.), ha az LMP és az MSZP szavazói összeadódnának, szintén öt százalékponton belülre kerülnének a Fidesszel szemben az állva maradt szocialisták.

Török Gábor szerint erősen kérdéses, hogy egy ilyen esetleges megállapodást a szavazók fegyelmezetten érvényesítenének. Az LMP józan számítás, stratégiai gondolkodás szerint akkor sem tenné okosan, hogy egy ilyen döntéssel kezdje önálló jogon kivívott parlamenti létét. Egy ilyen (vissza)lépés nehezen érvényesíthető, továbbá az LMP hosszú távú érdekei szempontjából előnytelen döntés lenne, ezért most nem látom esélyét - véli a politikai elemző, hozzátéve, hogy kicsit távolabbra tekintve már jön az őszi önkormányzati választás, ahol a fővárosban még a mostani adatok alapján is lehetne esélye egy közös MSZP-LMP jelöltnek a főpolgármesteri posztra, s ez még komolyabb fejtörést okozhat majd az új parlamenti erőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.