Török Gábor: ha Orbán ezt a meccset is megnyeri, legyőzhetetlenné válik

"Miután mára teljesen világossá vált, hogy a doktori címétől megfosztott Schmitt Pál tényleg nem hajlandó önként lemondani, egyetlen izgalmas kérdés maradt: miért nem vonja meg a bizalmat tőle a kormánypárti többség? A legutóbbi bejegyzésben már adtam egy lehetséges magyarázatot erre, de akadnak azért más lehetőségek is, érdemes megvizsgálni őket" – írja legfrissebb blogposztjában Török Gábor.

Az elemző továbbra is tartja, hogy az államfő – amíg hivatalban marad – két lábon járó negatív kampányt jelent a Fidesz számára, a politikai racionalitás tehát egyértelműen a leváltását – lemondásának elérését – indokolná. "Tudjuk azt is, hogy a jobboldali véleményformáló kör egy jelentős része – felismerve a helyzet tarthatatlanságát és önveszélyességét – már a távozást sürgetve nyilatkozott, és az is ismert, hogy a Fidesz-KDNP politikusai között is számosan akadnak, akik osztják ezt az álláspontot. A döntési helyzetben lévő kormányfő azonban egyelőre támogatja az államfő túlélési harcát. Vajon miért? Elméletileg elég sok oka lehet:

Mert ezt érzi helyesebbnek: úgy gondolja, hogy egy ilyen ügy miatt az államfőnek nem kell lemondani – ha a politikai ellenfeléről lenne szó, akkor is ez lenne a véleménye.

Mert ezt gondolja hasznosabbnak: úgy véli, hogy a lemondás több veszteséget okozna a kormányoldalnak, esetleg tart attól, hogy egy új jelölési folyamat a korábbinál több belső konfliktussal járna, vagy nem bízik abban, hogy a mostani elnökhöz hasonlóan lojális politikust lehetne találni.

Mert nem akar változtatni az ilyen esetekben alkalmazott taktikáján: komolyan hisz azokban a sémákban, amelyek a múltban gyakran valóban sikert is hoztak. Nem dönt olyankor, amikor politikai ellenfelei – akár okkal, akár ok nélkül – nagy nyomás alatt tartják, illetve ilyen kiélezett szituációkban soha nem engedi el egyetlen támadott szövetségesének sem a kezét.

Mert nem akarja, hogy az államfő elszabaduljon: attól fél, hogy az elnök a jelenlegi helyzetében (és állapotában) –ha lemondásra szólítanák fel – esetleg kiszámíthatatlanná válna, ezért egyelőre – ezt tartván kockázatmentesebbnek – inkább megvárja, hogy mire jut a harcában" – sorolja az okokat Török Gábor.

Mint írja, "bár az elemzőnek vannak sejtései és/vagy információi, valójában még a kormányfőhöz legközelebb álló hírmagyarázók sem lehetnek biztosak abban, hogy pontosan tudják a kitartás-támogatás okát. Pár napja nekem a negyedik tűnt a legvalószínűbbnek, most már – megismerve több véleményt és átgondolva néhány dolgot – inkább a harmadikra hajlok. Az első lehetőséget kizárom, a másodikat nem tartom életszerűnek – ha mégis a második megfontolás lenne a legerősebb, szerintem komolyan megkérdőjelezhető lenne a kormányfő és tanácsadói politikai érzeke. Schmitt Pál interjúit figyelve a hajóágyús lehetőség ugyan nem teljesen elvetendő, de abban igazuk van az ezt kritizálóknak, hogy ma már a Fidesz számára annál súlyosabb, ártalmasabb a helyzet, hogy ne tartanák vállalható kockázatnak az államfő megdolgozását."

"Marad tehát a hit a szent akarat- és erőpolitikában, a kitartásban, a beleállásban, az egy centit sem engedésben, amellyel minden meccs megfordítható és megnyerhető. Mindez kiegészül a „habonyizmus” alaptételeivel: az embereket az ilyen ügyek alapvetően nem érdeklik, minden csoda három napig tart, illetve a közvélemény néhány jól kitalált, leegyszerűsített gondolatmankóval könnyen meggyőzhető, átállítható. Azok az érvek, amelyeket Schmitt elmondott, pontosan ennek a krédónak felelnek meg – ezért is használtam az előző bejegyzésben azt a kifejezést (adekvát), amit aztán sokan félre is értettek" – így az elemző.

"A tét ebben az értelemben is nagy. Ha a kormányfő ezt a ma reménytelennek látszó meccset is megnyeri – amihez két feltételnek kell egyszerre teljesülnie: 1. Schmitt a helyén marad, 2. a Fidesz nem veszít az ügy miatt –, akkor eljárása követendő példává, saját maga pedig szinte legyőzhetetlenné válik. Ellenkező esetben viszont: ellenkezőleg" – zárja sorait Török Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.