Török Gábor: Bajnai tényező lehet

Kicsoda Bajnai Gordon: aki 2009-ben konszolidálta az országot, vagy Gyurcsány Ferenc embere, aki felvette az IMF-től a kölcsönt? Török Gábor szerint kulcskérdés, hogy a bizonytalan szavazók mit hisznek majd róla.

Mindkét oldalon elindult egy komoly értelmezési verseny arról, ki Bajnai Gordon – mondta Török Gábor politológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A döntő kérdés azonban szerinte az, mit hisznek majd a bizonytalan választók.

Török Gábor úgy látja, túldimenzionált kérdés, hogy hova tért vissza Bajnai Gordon, aki egyébként szerinte valójában sohasem zárta le a politikai karrierjét. Bajnai komoly lépést tett afelé, hogy a következő választáson tényező legyen – fogalmazott az elemző. Bizonyos értelemben ez kényszerlépés volt – tette hozzá –, mert Bajnai számára sokkal kényelmesebb lett volna, ha van egy kikövezett út, amely elvezet az egységes baloldal miniszterelnök-jelölti pozíciójához.

Török Gábor arról is beszélt, hogy mindkét oldalon elindult az értelmezési verseny arról, ki Bajnai Gordon: aki 2009-ben konszolidálta az országot, vagy Gyurcsány Ferenc embere, aki felvette az IMF-től a kölcsönt. A kulcskérdés az, hogy a bizonytalan szavazók fejébe melyik üzenet fog átmenni.

Akkor tud jelentős győzelmet aratni a baloldal, ha a politikai középnek nevezett tábor, tehát a bizonytalanok jelentős része hajlandó átmenni. Köztük sokan vannak olyanok, akik 2010-ben a Fideszre szavaztak – mondta a politológus.

Török Gábor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kedden bejelentett mozgalom, az Együtt 2014 és a pártok közötti együttműködési tárgyalás nem kommunikációs trükk lesz: a végén meg kell egyezniük, mert akinek ez nem sikerül, az kiírja magát. Ez egy éles helyzet, ami szerinte kockázatos, és nem biztos, hogy sikerrel jár.

A politológus úgy értékeli, hiába beszélnek a programok egyeztetéséről, a hatalmi kérdés lesz a legfontosabb a következő 18 hónapban – hogyan lehet arcvesztés nélkül belemenni egy ilyen szükségesnek látszó ellenzéki együttműködésbe, és ott milyen pozíciókat lehet kiharcolni. A programra vonatkozó kérdések szerinte az esetleges választási győzelem után merülhetnek fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.