Lesz Fidesz-LMP összeborulás?

A Fidesz és az LMP is jól jöhet ki abból, ha közelednek egymáshoz, ez "lágyíthatja" a kormánypártot, az ellenzéki pártnak pedig juthat némi reflektorfény. Török Gábor politikai elemző szerint ugyanakkor ellenérvek is akadnak: kérdéses, hogy jó-e a Fidesznek, ha esetleges 2014-es potenciális kihívóját segíti, az LMP pedig beleragadhat az "őfelsége ellenzéke" szerepbe.

A Fidesznek jól jöhet, ha a sokat hangoztatott nemzeti együttműködés nem csupán a kormánypárti oldalra terjed ki, ha időnként demonstrálni tudja, hogy képes más politikai szereplőkkel szót váltani, néha talán még szót érteni is. Orbán Viktor látogatása az LMP-nél ebből a szempontból kifejezetten okos ötletnek nevezhető, mint ahogy az is „lágyíthatja" Fideszt, ha időnként felkarol ellenzéki kezdeményezéseket, érdemben válaszol a túloldalról érkező javaslatokra és kritikákra - írja legújabb blogbejegyzésében Török Gábor politikai elemző. 

Hozzáteszi: azt sem szabad elfelejteni, hogy lehetnek olyan önkormányzatok - később akár más politikai terek is -, ahol a Fidesznek partnerek után kell néznie, a kormányzó párt számára ebből a szempontból ideális lenne egy olyan párt, amely saját szavazóira tömegesen nem veszélyes (Jobbik), és a vele való együttműködéshez nem kell átírni a korábbi brosúrákat sem (MSZP).

Török szerint nem állítható azt sem, hogy az LMP-nek ez a figyelem ne lehetne hasznos: emeli fontosságukat, növeli ismertségüket, hangsúlyozza befolyásukat - csupa olyan dolog, amelyben az új politikai formáció rászorul a támogatásra. Ha Orbán Viktor odaáll Schiffer András mellé, ha Lázár János vitára érdemesnek látja Scheiring Gábort, ezek az események értelemszerűen az ismeretlenebb, a reflektorfényt kevésbé vonzó szereplőknek hozhatnak többet a nyilvánosságban.

Az elemző szerint azonban akadnak ellenérvek is. Kérés, hogy biztos jó-e az a Fidesznek, ha a leharcolt, elkopott MSZP helyét egy új, hiteles párt veszi át? Valóban támogatnia, ösztönöznie kell-e a Fidesznek a baloldalon végbemenő esetleges átalakulást, amelynek végén nem kizárt, hogy egy olyan politikai erő lesz 2014-re az első számú kihívója, amely - a Fidesszel szemben - nem volt része az elmúlt két évtized politikájának, és lényegesen autentikusabban beszélhetne „zavaros" évtizedekről?  S ha valóban a váltópárti pozíció elfoglalása az LMP célja, és nem szeretne beleragadni az „őfelsége ellenzéke" kényelmes, de langyos szerepébe, akkor vajon okosan teszi-e, ha elfogadja a Fidesz baráti jobbját, ha engedi, hogy az a látszat keletkezzen, hogy a rá adott szavazat valójában nem jelenti a másik oldal gyengítését, választási esélyeinek csökkenését?  Egy ilyen helyzetben miért választanák az LMP-t azok a volt szocialista és szabad demokrata szavazók, akik most már hagyományosan Orbán Viktor ellen (is) voksolnak? - teszi fel a kérdést Török.

Az elemző úgy véli, vagy nem lesz átrendeződés a baloldalon, vagy ha lesz, az nem biztos, hogy a Fidesz céljait szolgálja. Mindent összevetve nem látja azt az együttműködési formát, amely hosszú távon, stratégiai és nem taktikai szinten, mindkét párt céljait szolgálhatná - olvasható a blogbejegyzésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.