Török Gábor: Az összefogást nem a Jézuska hozza

A Corvinus Egyetem tanára szerint Gyurcsány Ferenc célja hosszabb távon az MSZP elfoglalása, Bajnai Gordonnak pedig a most megkötött MSZP–Együtt-megállapodás a politikai túlélést jelentheti.

A baloldal nem volt még ilyen rossz állapotban, az összefogás ugyanakkor nem csak egy vágy, ami majd valahogy teljesül, amit majd meghoz a Jézuska. politikai teljesítmény nélkül nem megy - mondta a HVG-nek adott interjújában Török Gábor politológus. A jobboldalon sem deklarációkkal állt össze az egység, tette hozzá a Corvinus oktatója, hanem évekig tartó komoly politikai munkával, korbáccsal és mézesmadzaggal.

"A baloldalon ezt a munkát senki nem végezte el az elmúlt három és fél évben. Vagyis, ha lesz formális összefogás, valójában akkor sem lesz, mert ilyen rövid idő alatt ezt a munkát már nem lehet elvégezni. A helyzet sajátossága, hogy ennek ellenére is legyőzhető a Fidesz, minden attól függ, a választók milyen kérdést tesznek fel maguknak a szavazófülkében".

Török szerint, amennyiben a választók azt kérdezik maguktól, hogy maradjon-e a mostani kormány, vagy jöjjön helyette az egymással rivalizáló Mesterházy–Bajnai–Gyurcsány, nagy valószínűséggel hatalmon marad a Fidesz. De ha a választás a szavazók fejében egy Orbán Viktorról szóló népszavazásként értelmeződik, akkor – hiszen a választópolgárok többsége elégedetlen – bárki befuthat, és megverheti Orbán Viktort, aki ott van a szavazólapon: Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, vagy éppen egy fehér ló. Éppen ezért ma még egészen szélsőséges eredmények is elképzelhetők: benne van a Fidesz kétharmados győzelme, és az is, hogy nem lesz meg az abszolút többsége a mai kormányoldalnak. Érdemes játszani a mandátumbecslő programokkal: tudunk olyan helyzetet modellezni, ahol a Fidesz három-négy százaléknyi választóját kell csak levenni vagy hozzáadni, és az egyik esetben majdnem kétharmaduk lesz, a másik esetben elveszítik az abszolút többséget is.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc taktikája bejöhet, hogy addig faragja az Együttet és az MSZP-t, amíg kénytelenek szóba állni vele, a politológus azt felelte, Gyurcsány Ferenc mostanában igazi comeback kid-ként viselkedik: újra akarja írni saját politikai portréját. "Nekem úgy tűnik, elérkezettnek látta az időt arra, hogy a tönkrevert politikai hitelességét (legalább a baloldalon) újraépítse. Ebben nagy segítség lehet számára a kínálat: a baloldalon mellette egy olyan Bajnai Gordon van, akire egy évvel ezelőtt megváltóként tekintettek, de akiben mára többségében csalódtak a véleményvezérek, valamint az a Mesterházy Attila, akire saját táborán kívül alig-alig tekintenek potenciális vezetőként. Gyurcsány feltehetően úgy érzi, most kihasználhatja az alkalmat arra, hogy a kormánnyal és az összefogással kapcsolatban kimondott erős mondataival újra magára irányítsa a figyelmet. Mesterházy megnyert ellene egy pártbeli taktikai harcot, de most Gyurcsány játszhatja azt, amiben a legjobb: a váratlan lépéseket, a 19-re lapot húzást. Ezért nem is értem azokat, akik csodálkoztak az október 23-i szereplésén. Ahogy Mesterházy kihúzta Gyurcsány lába alól a szőnyeget az MSZP-ben, úgy teszi most ugyanezt a kampányban vele Gyurcsány Ferenc".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.