Toroczkai: Ha azt mondom támadunk, akkor támadunk

Eredménytelenül zárult a tanúként meghallgatott Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjének és a két évvel ezelőtti enyingi benzinkúti garázdaság vádlottjainak szembesítése kedden a székesfehérvári bíróságon.

Állig felfegyverzett kommandósok lepték el kedden délelőtt a Fejér Megyei Bíróság épületét, ahol tanúmeghallgatásokkal folytatódott az a büntetőper, amelyben csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva, elkövetett garázdasággal vádolták meg az enyingi Rafael Jánost és kilenc társát.

Mint ismert, 2009. február 14-én - alig egy héttel a veszprémi Cozma-gyilkosság után - kis híján összecsapásba torkollott két népes társaság találkozása az enyingi benzinkúton. A kút presszójában születésnapot ünneplő tízfős helyi roma társaság szóváltásba keveredett azzal a 40-50 fős csoporttal, amelynek tagjai a fővárosból érkeztek 8-10 autóval az általuk becsület napjaként aposztrofált szélsőjobboldali rendezvényről.

A vádirat szerint Rafael János - akit a Cozma-ügyben szintén garázdasággal vádoltak meg - a társaival együtt üvegekkel és székekkel dobálták meg a benzinkútról távozó csoport autóit, amivel jelentős anyagi kárt okoztak a sértetteknek.

Az ügy érdekessége, hogy az incidensről nem a sértettek, hanem a vádlottak padján ülő enyingi romák értesítették a rendőröket, akik csak azután érkeztek a helyszínre, hogy a megdobált járművek már elhagyták a benzinkutat. A vádlottak a védekezésükben arra hivatkoztak, hogy megrémültek a fekete ruhás, csuklyát és sálat viselő, viperákkal és baseballütőkkel felfegyverkezett társaságtól, akik szerintük fenyegetően léptek fel velük szemben. Mint elmondták, azt hitték, hogy a Cozma-gyilkosság során súlyosan megsérült Zsarko Sesum édesapjának vezényletével szerb veterán légiósok támadtak rájuk, mivel a benzinkútra érkező konvojt egy szerb rendszámú terepjáró vezette.

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták meg Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét, aki azon az estén a szóban forgó szerb rendszámú kocsi egyik utasa volt. Toroczkai azt mondta, aznap ugyan jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott, ám abban biztos, hogy nem támadó szándékkal érkeztek a benzinkútra, egyszerűen útba esett számukra, mivel a csoport tagjai Siófok érintésével egy mecseknádasdi rendezvényre igyekeztek.

- Meggyőződésem, hogy egy titkosszolgálati akció kellős közepébe csöppentünk, amelynek az lehetett a célja, hogy a két csapat egymásnak ugorjon, egy véres összecsapás ugyanis alkalmat adhatott volna a hatóságoknak arra, hogy mindkét társasággal szemben keményen lépjenek fel - vallotta Toroczkai, aki szerint a vele érkezők nem ültek fel a provokációnak, hanem az ő utasítására még azelőtt elhagyták a helyszínt, hogy nagyobb balhé tört volna ki.

Toroczkai szerint egyébként csak rajta múlt, hogy sikerült vérontás nélkül megúszni az esetet.

- Vezéregyéniségként ha én azt mondom, hogy támadunk, akkor támadunk, ha pedig azt mondom, hogy innen elmegyünk, akkor elmegyünk. Mivel elmentünk, ez is azt bizonyítja, hogy nem volt bennünk támadó szándék.

A vádlottak szerint viszont tudatos provokáció történt. Egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy Siófokról nem Enying felé vezet a legrövidebb út Mecseknádasd felé. A tárgyaláson az is kiderült, hogy az enyingi incidens után csupán két autó érkezett meg a baranyai településre, a többiek a balhé után visszafordultak Budapestre.

Az enyingi benzinkúton történteket rögzítette a Hír Tv helyszínen tartózkodó stábja. Nem csupán kiváló szimatuknak köszönhetik, hogy az események középpontjába kerültek: mint a tárgyaláson kiderült, Kisberk Szabolcs, a csatorna szerkesztő-riportere baráti kapcsolatot ápol Toroczkaival, akivel aznap többször is beszélt telefonon, sőt, Siófokon személyesen is találkoztak. Toroczkai közölte az egész nap Enyingen és környékén forgató Kisberkkel, hogy a népes csapata következő állomása az enyingi benzinkút lesz. A jobboldali televízió stábja azzal a felkiáltással követte a konvojt, hogy „a közelben legyenek, ha történne valami."

Kisberk Szabolcs a keddi tárgyaláson nem tudott érdemi részletekkel szolgálni a benzinkúton történtekről. Mint mondta, jórészt háttal állt az eseményeknek - éppen a helyszínen tartózkodó enyingi cigányvajdával beszélgetett -, így csak annyit hallott, hogy a két társaság heves szóváltásba keveredett egymással. A romák a zűrzavarvarban a tévések kocsiját is megdobálták, mire a stáb elmenekült a helyszínről. A később lefoglalt felvételeken Toroczkaiék nem látszanak, a tévéseknek kizárólag az enyingi romák viselkedését sikerült rögzíteniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.