Torgyán József pert vesztett Kósa Lajossal szemben

A volt kisgazda pártelnöknek tűrnie kell, ha valaki szerint "nyilvánvaló paprikajancsi, bohóc, kalandor, haszonleső, megélhetési ember". Igaz, ezt egykori koalíciós társa, Kósa Lajos mondta róla.

A bíróság a ma kihirdetett ítéletében elutasította Torgyán József volt kisgazda pártelnöknek, az első Orbán-kormány agrárminiszterének keresetét Kósa Lajossal, Debrecen fideszes polgármesterével szemben, s indoklásképpen kimondta, hogy a volt politikusnak közszereplőként tűrnie kell még a túlzó kritikákat is.

Torgyán József azért perelte be Kósa Lajost, mert a Fidesz ügyvezető alelnöke a köztelevízió egyik szeptemberi adásában ezt mondta: "Nézzük már meg az elmúlt húsz év politikusi mezőnyét! Vajon tényleg megvédte a politikát meg a parlamentet ez a szűrő attól, hogy nyilvánvaló paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek kerüljenek tömegével a parlamentbe? Gondoljunk például Torgyán Józsefre."

A volt kisgazda politikus e mondatok miatt félmillió forint nem vagyoni kártérítést követelt Kósa Lajostól. Mint kifejtette: a politikus megsértette őt emberi méltóságában és jó hírnevében.

A Debreceni Törvényszéken szerdán Tóth Endre Tamás bíró közölte: a bíróság nem jogerősen elutasította Torgyán József keresetét, és mintegy 32 ezer forint perköltség és 36 ezer forint le nem rótt eljárási illeték megfizetésére kötelezte. Mint mondta, az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához, Kósa Lajos szavai pedig nem tényként, hanem véleményként értelmezhetők.

A tárgyaláson sem Torgyán József, sem Kósa Lajos nem jelent meg, az alperes részéről a jogi képviselő volt jelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.