Torgyán beperelte Kósát a "paprikajancsizásért"

Az elmúlt húsz évben "nyilvánvaló paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek" kerültek tömegével a parlamentbe - nyilatkozta nemrég Kósa Lajos, majd hozzátette: "Gondoljunk például Torgyán Józsefre." A volt kisgazda pártelnöknek nem tetszett a Fidesz-alelnök példálózása: jó hírneve megsértése miatt beperelte a debreceni polgármestert. Az első tárgyalási napon az alperes ügyvédje azzal védekezett: Kósa csak a véleményét fogalmazta meg.

Szeptemberben a köztévé egyik reggeli adásában Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a választási eljárással kapcsolatban az ajánlószelvények eddigi rendszerét bírálva azt nyilatkozta: "Nézzük már meg az elmúlt húsz év politikusi mezőnyét! Vajon tényleg megvédte a politikát meg a parlamentet ez a szűrő attól, hogy nyilvánvaló paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek kerüljenek tömegével a parlamentbe? Gondoljunk például Torgyán Józsefre!"

Kósa szavai kiverték a biztosítékot Torgyán Józsefnél, aki beperelte a debreceni polgármestert személyhez fűződő jogok megsértése miatt, mivel álláspontja szerint az elhangzottak megértették emberi méltóságában és jó hírnevében.

A vagy.hu tudósítása szerint a per tárgyalása december 7-én kezdődött a Debreceni Törvényszéken. Torgyán előadta: a Kisgazdapárt egykori elnökeként, a Fidesz koalíciós partnereként nagy tiszteletnek örvendett Kósa Lajos és Orbán Viktor által is. A 80 éves politikus nem tudta mire vélni Kósa sértő kijelentését, és úgy vélte, ha mindaz igaz lenne rá, amit a fideszes politikus mondott, akkor az épp a Fideszt magát és elnökét, Orbán Viktort jellemezné, hogy miként tudtak egy ilyen emberrel koalícióra lépni, közösen kormányozni, mint ő - idézte a portál Torgyánt. A felperes arra is emlékeztetett a tárgyaláson, ha ő nem lépteti vissza számos választókerületben a kisgazdák jelöltjeit a Fidesz javára, akkor Orbán Viktor pártja nem tudott volna győzni az 1998-as országgyűlési választáson. Torgyán József kártérítést is követel az őt ért inzultus miatt - írta a vagy.hu.

Kósa Lajos nem jelent meg a törvényszéken, jogi képviselője, Mancsiczky László ügyvéd érvelése szerint az alperes által elmondottak beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába, Torgyán pedig közszereplő, akinek tűrnie kell az őt ért keményebb kritikákat is - olvasható a vagy.hu-n. A tárgyalást elnapolták, ítélethirdetés a jövő héten várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.