Tőrbe csalták a milliárdot sikkasztó ügyvédet

Letartóztatták azt a pécsi ügyvédet, aki több mint száz ügyfelét csaknem másfél milliárd forinttal rövidítette meg. A csalással és sikkasztással gyanúsított férfi eddig szabadlábon védekezhetett, ám mivel újra pénzt csalt ki másoktól, a bíróság rács mögé küldte.

A Pécsen 1994. óta ügyvédként praktizáló E. Levente tavaly decemberben jelentette fel magát sikkasztással gyanújával. A férfi a nyomozóknak elmondta, hogy 2009 elején ismerősei biztatására megpróbálta ügyfelei nála letétbe helyezett pénzét befektetni. A próbálkozások kudarccal végződtek, s E. Levente az ügyfelei által visszakövetelt pénzt csak úgy tudta visszaadni, hogy – havi öt százalékos kamatot ígérve - kölcsönt kért ismerőseitől.

Az ügyvéd így újabb és újabb kölcsönökre kényszerült, majd amikor rádöbbent helyzete kilátástalanságára, feljelentette magát az ügyészségen. Utóbb kiderült, hogy E. Levente összesen 1 milliárd 347 millió forintot vett át ügyfeleitől, s a pénznek maradéktalanul nyoma veszett. A megkárosítottak között volt Kozármisleny önkormányzata is, a Pécs melletti kisváros 88 millióját bízta E. Leventére.

Az ügyet Pécsett számos találgatás övezte, mivel senki sem értette, hogy a nős, kétgyermekes, kiterjedt praxissal, biztos jövedelemmel rendelkező ügyvéd miképp kerülhetett ebbe a helyzetbe. Sokan arra gondoltak, hogy E. Leventét mások húzhatták csőbe, de fél „üzlettársai”-tól, s ezért inkább magára vállalja a felelősséget. A nyomozásról a rendőrség sosem adott tájékoztatást, így azt se tudjuk, hogy milyen befektetésekből remélt pénzt E. Levente, s hogy azok legálisak voltak-e.

A 44 éves pécsi ügyvéd eddig szabadlábon védekezhetett, a héten viszont a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kommandósai őrizetbe vették E. Leventét, jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával. A férfinek az NNI csapdát állított, s akkor fogták el, amikor 4 százalékos kamatot ígérve átvett valakitől egy pécsi fogadóban 20 millió forintot. A jelek szerint azért csalták tőrbe az ügyvédet, mert újrakezdte „befektetői” tevékenységét.

A pécsi bíróság pénteken letartóztatta E. Leventét, mivel a gyanúsított az ellene folyó büntetőeljárás ideje alatt újabb szándékos bűncselekményt követett el. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a szakmája gyakorlása alól felfüggesztett ügyvéd megélhetési okokból kért-e pénzt kölcsön, vagy esetleg azért, mert korábbi hitelezői megfenyegették őt. A férfit egyébként 5-15 évnyi börtönbüntetés fenyegeti ügyfelei megkárosításáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.