Zuschlag-ügy: 'Mesterházy teljesítette a politikai megrendeléseket'

Topolányszky Ákost, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettesét hallgatták meg szerdán délelőtt tanúként a Zuschlag-perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Topolányszky - aki 1999 és 2003 között az ifjúsági és sportminisztérium helyettes államtitkára volt - kijelentette: nem tudja miért van itt, mert sem Zuschlagot, sem a perben érintett szervezeteket nem ismeri. A felolvasott ügyészségi vallomása szerint tapasztalta miként bonyolítják a tárcánál a politikai megrendeléseket.

Topolánszky elmondta: 2003-ban, miután Jánosi György után Gyurcsány Ferenc került a tárca élére jelentős változások kezdődtek, mert a szakmai kérdések kerültek előtérbe, mindennapossá váltak az értekeztelek, amelyeken elhangzott: háttérbe kell szorítani a politikai lobbit. Hozzátette: ez a szemlélet azonban csupán három négy hónapig tartott. Bírói kérdésre elmondta: ifjúsági támogatások területén nincs tudomása a konkrét politikai megrendelésekről, de lényegében a politikai akarat már a pályázatok kiírásánál megvalósult.

Dr. Fodor Endre bíró ezt követően felolvasta a helyettes államtitkárnak a nyomozati szakban tett tanúvallomását, amelyből kiderült: Mesterházy Attila, politikai államtitkár teljesítette a politikai megrendeléseket. Egy esetben Mesterházy a szobájában személyesen kérte tőle számon, hogy miért nem került be bizonyos szervezet a támogatandóak közé, majd döntésének megváltoztatására utasította. Az ügyészségi vallomásból az is kiderült: Ocsovai elmesélte neki, hogy Zuschlag rendszeresen kereste őt bizonyos egyesületek támogatása érdekében. Topolánszky a bíróságon fenntartotta a nyomozati szakban tett tanúvallomását.

A bíróság meghallgatott egy másik tanút is, aki az ifjúsági és sportminisztériumban dolgozott 2001 és 2006 között pénzügyi referensként. B. Réka feladata közé tartozott többek között az egyedi támogatások elszámolásainak az ellenőrzése. Elmondta: a perben szereplő szervezetek támogatási kérelmei alacsony színvonalúak voltak és nagyban hasonlítottak egymásra, ezért megesett, hogy már az első körben kiestek a támogatásra alkalmasnak tartott kérelmek köréből, majd végül később mégis visszakerültek.

Hozzátette: meglepte, hogy a zömében gyerektáboroztatás, valamint konferenciák megrendezésének a költségeire kiutalt támogatások a perbéli szervezeteknél jóval magasabbak voltak a szokásosnál. Más szerveztek ugyanis ilyen jellegű célokra csupán egy-kétszázezer forintot kaptak, a Zuschlaghoz köthetőek viszont egymilliót, vagy akár annál is többet. Kiderült: a hölgy szóban jelezte a minisztériumban Ocsovai Tamásnak, hogy ezek a szokásosnál jelentősebb kiutalások kimerítik az egyedi támogatásokra szánt pénzügyi keretet, de a helyettes államtitkár nem reagált érdemben az észrevételére.

Zuschlag János és tizenöt társának büntetőpere tavaly októberében kezdődött. A volt szocialista honatyát és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kárérték - amelynek nagy részét a vádlottak megtérítették - mintegy hetvenötmillió forint.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.