Tömegsírral csinálnak eladható helyet a péceli temetőben?

Túl sok helyett foglaltak földi maradványaik, ezért egy tömegsírba temették Pécelen, az idősek otthonában elhunytak hamvait. Eddig körülbelül 20-25 embert temettek egy helyre.

A most felfedezett síron csak annyi áll: „Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai” Az Index.hu beszámolója szerint az ápolók és a helyi református közösség értetlenül álltak az ügy előtt, őket nem értesítették a temetés megváltozásáról. A sírhelyek áthelyezéséről az önkormányzat sem tudott.

Az otthonban lakók többsége magára hagyatott volt, rokonok nélkül, pszichiátriai betegségekkel küzdöttek életük végén. Nem volt pénzük, ezért szociális temetésüket a helyi önkormányzat állta. Az elhunytak sírhelyét csak egy fakereszt és egy kis dombocska jelölte. Egészen 2011-ig, amikor a helyi temetkezési vállalkozó és az idősotthon vezetősége megegyezett, hogy felszámolják a sírhelyeket és az elhunytakat közös sírba temetik. A jelenlegi szabályozás szerint egy urnasírba vagy urnakriptába legfeljebb négy urna helyezhető el.
 
A temetkezési vállalat nem egyeztetett a temető fenntartójával, a református egyházzal, hogy átalakítja a sírhelyeket. A megemlékezési forma tehát felvet jogi, de még inkább etikai kérdéseket. Az ügyben az Indexnek megszólaló minden résztvevő a temetkezési vállalkozóra mutat, aki azt nyilatkozta, azért temették egy helyre az elhunytakat, mert azok sok helyet foglaltak és a jövőben is ezt a módszert alkalmazzák majd. Így a felszabaduló helyeket eladják másnak, a jelenlegi márványtábla pedig szebb, mint az előző kegyhelyek.
 
Az ügynek egy másik szála a hírportál szerint, hogy az otthon vezetősége és a temetkezési vállalkozó együttműködve pénzt szedett be az idősotthon egyes lakóitól. Volt azonban olyan lakó, akinek nem volt kartonja a megspórolt pénzéről, sőt még halála előtt el is fogyott, úgy hogy abból senki nem érzékelt semmit.

Az Index ügyben folytatott hosszú nyomozását itt olvashatják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.