Tömeges nyugdíjcsökkenést jelent az Emmi terve?

Népesedéspolitikai intézkedésnek álcázott tömeges nyugdíjcsökkentésnek tartja az MSZP azt, hogy a gyermekek számához kötnék a nyugdíj mértékének megállapítását.

Erről Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára múlt héten csütörtökön a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, elképzelhetőnek tartja, hogy a Népesedési Kerekasztalnak a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíj-megállapítási javaslatának egyes elemei megvalósuljanak.

Bagóné Borbély Ildikó a javaslatot kritizálva azt mondta, ma minden ötödik család meddőségi problémákkal küzd, de még többen vannak azok a családok, akik egzisztenciális okokból nem mernek több gyermeket vállalni. Az elképzelés ezeket a családokat büntetné – hangsúlyozta.

Ráadásul – folytatta –, egy fiatal 20-30 évesen nem arra gondol, hogy szül 2-3 gyereket, mert akkor majd magasabb lesz a nyugdíja.

Véleménye szerint a Fidesz azért gondolkodik ezen a javaslaton, hogy ürügyet találjon több százezer ember nyugdíjának csökkentéséhez.

Bagóné Borbély Ildikó azt mondta, több gyermek születéséhez valódi munkahelyek, alacsonyabb élelmiszerárak és adók, magasabb bérek kellenének. Hozzátette: a kormány 10 ezerre emelhetné az állam által finanszírozott lombikbébi-beavatkozások számát a jelenlegi 6500-ról.

A képviselő jelezte, a Népesedési Kerekasztal javaslataival összefüggésben írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.