Tömegdemonstrációk a hétvégén

Már építik az emelvényeket a budapesti Hősök terén, ahová szombaton sok ezer támogatót várnak a kormánypártok.Vasárnap a kormányváltók ellenzéki szövetsége az Operaház előtt demonstrál.
A Fidesz-KDNP a kampány „legnagyobb választási gyűlésére" készül szombat délután, ide fog becsatlakozni „minden idők legnagyobb békemenete" is. A fideszes program három órakor kezdődik: beszédet mond Joseph Daul, az Európai Néppárt nemrég megválasztott elnöke, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az esemény forgatókönyve szerint délután egy órakor a Kossuth térről indul el a kormánypártokat nyíltan támogató Civil Összefogás Fórum és az általuk szervezett „békemenet". A tömegfelvonulás a Parlament elől a Hősök terére érkezik majd meg, hogy részese legyen a Fidesz-KDNP választási nagygyűlésének. Az elmúlt napok híradásai szerint az ország egyes helyein bizonyíthatóan a regionális Fidesz-irodákból szervezték a békemenetre induló ingyenes buszokat, és erősen vélelmezhető, hogy az ezzel kapcsolatban körbeküldött sms-felhívások is a kormánypárttól származnak. A CÖF aktív résztvevője és alakítója a kampánynak: az általuk elhelyezett, a demokratikus ellenzéket lejárató plakátjaikra több százmillió forintot költöttek már el. Az önmagát civilként definiáló CÖF szerint ők csak „ismeretterjesztő tevékenységet folytatnak a társadalom tagjai részére".

A fideszes kampánygyűlés másnapján a demokratikus ellenzéki szövetség hívja demonstrálni híveit. Az MSZP vezette kormányváltó együttműködés pártjai korábban március 15-ére szerveztek tüntetést, az akkori programot azonban a viharos időjárás miatt el kellett halasztani. Most, az Operaház előtt, az Andrássy úton lesz az ellenzéki demonstráció, vasárnap délután, 14:30-tól.

Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes korábban azt mondta: a helyszín szimbolikus, hiszen 2012. január 2-án ott tüntettek először közösen az ellenzéki pártok és mozgalmak, a hatályba lépő alaptörvény ellen. A most vasárnap megtartott esemény forgatókönyve megegyezik a korábbi elképzeléssel, vagyis a szövetség öt vezetője mond majd beszédet a színpadon. Elsőként Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke lép majd a pódiumra, majd Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt vezetője kap szót. Őt a Párbeszéd Magyarországot képviselő Együtt-PM-társelnök Szabó Tímea követi, majd Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője mond szónoklatot. A beszédek sorát Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke zárja majd.

Forrásaink szerint a szónoklatok a választásokig még hátralévő hét nap és az azt követő négy év feladatairól szólnak majd elsősorban. „Március 30-án meghúzzuk a vészféket, április 6-án pedig ki fogjuk dobni a masinisztákat erről a kelet felé száguldó vonatról" – jellemezte a tüntetés üzenetét korábban Székely Sándor, az Együtt-PM szövetség részét képező Szolidaritás mozgalom társelnöke.

- Akinek elege van az Orbán-rezsimből, jöjjön el március 30-án, és mondjon rá hangos NEM-et, hogy április 6-án már IGEN-t is mondhassunk egy új korszakra! - így hirdetik az ellenzéki demonstrációt a pártszövetség internetes fórumain. A Kormányváltók szerint meg kell mutatni a jelenlegi hatalomnak, hogy „ez itt a mi hazánk!"

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.