Tomcat elismerte: másoltak ajánlószelvényeket

Elismerte a zöldpárti "képviselőjelölt", hogy választási ajánlószelvényeket másoltak, de Tomcat szerint ez nem csalás. A Jobbik is cáfolja, hogy ők csaltak volna, és inkább azt firtatnák, hogy került egy elhunyt, illetve egy fiatalkorú neve a "zöldek" ajánlószelvényére.

Elismerte Polgár Tamás, hogy pártja nyomtattatott ajánlószelvényeket a Ferencvárosban, de szerinte a Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) ezzel nem követett el csalást.

Polgár Tamás, internetes naplójából ismertebb nevén Tomcat, a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltje sajtótájékoztatót tart a ferencvárosi országgyûlési képviselõjelölt-választás ajánlószelvényei ügyében a Nemzeti Kávézóban
Polgár Tamás, internetes naplójából ismertebb nevén Tomcat, a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltje sajtótájékoztatót tart a ferencvárosi országgyûlési képviselõjelölt-választás ajánlószelvényei ügyében a Nemzeti Kávézóban

A Tomcat néven elhíresült blogger, aki a január 11-i időközi országgyűlési választáson az MSZZP színeiben kívánt indulni, keddi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az üres szelvények lemásolása önmagában nem bűncselekmény, csak akkor, ha azt  nem a választó tölti ki, ekkor válik ugyanis okirattá.

Tomcat tudomása szerint a neki ajánlásokat gyűjtők az érintett választópolgárokkal töltették ki a szelvényeket, így nem követtek el választási csalást, akkor sem, ha ezek a szelvények nem az Állami Nyomdában készültek. Közölte: azért volt szükség a szelvények nyomtatására, mert "sok választónál elkallódnak a papírok". Utalt arra, hogy az ajánlószelvény mintája letölthető a hivatalos választási honlapról is.

Polgár Tamás nem zárta ki, hogy még indulni tud az időközi választáson, ha a fellebbezését elfogadja a Fővárosi Választási Bizottság. Elmondta: arra kérték a ferencvárosi választási bizottságot, hogy valamennyi, a választáson induló párt ajánlószelvényeit vizsgáltassák meg az Állami Nyomdával, hogy kiderülhessen: más pártoknál is hasonló módszert alkalmaztak. Tomcat szerint ugyanis volt olyan párt, amelyik 24 óra alatt gyűjtötte össze a szükséges 750 cédulát, ez pedig véleménye szerint fizikai képtelenség.

Polgár Tamás ugyanakkor a Jobbikot vádolta választási csalással. (Novák Előd Jobbik bizottsági delegált volt az, aki a nyomdai vizsgálatot kezdeményezte három pártnál.) Tomcat egy interneten közzétett nyílt levelet mutatott fel, amely szerinte arra enged következetni, hogy a Jobbiknak egy másik párt ajánlószelvényeit is átadták, miután utóbbi szervezetnek nem sikerült összegyűjtenie a szükséges számú szelvényt.

A zöld párt "jelöltje" szerint bebizonyosodott, hogy "a 20 éve tartó csalássorozat" alapjaiban kérdőjelezi meg a jelenlegi választási rendszert, ezért az ajánlási rendszeren mielőbb változtatni kell.

A Jobbik közleményben reagált, amelyben azt írta, hogy Polgár Tamás dühében vádolta meg alaptalanul a pártot. A Jobbik valóban kapott más párttól ötven ajánlószelvényt, de azokat a javukra visszalépett Balogh Bélától (Magyar Nemzetért Mozgalom) kapta, mondván azokat nemzeti pártoknak gyűjtötték és végül nem is adták le - olvasható a Jobbik közleményében.

A Jobbik szerint inkább arról kellene beszélni, hogy a Magyar Szociális Zöld Párt saját maguk által gyártott ajánlószelvényeire hogy kerültek például a 2003-ban elhalálozott G. Mihály és a 15 éves
B. Anna adatai, összesen 426, adattartalmilag is érvénytelen cédulája között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.