Szép csendben tologatják a paksi határidőket

Nyílt levelet küldött Lázár Jánosnak, a paksi bővítésért is felelős miniszternek Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért ­EP-képviselője a beruházásra vonatkozó adatok titkosításával kapcsolatban, mivel azt tapasztalta, hogy az egyik legfontosabb szerződés titkosítása menet közben ismeretlen okból módosult. Jávor szerint a 30 éves általános titkosításra ugyanúgy nincs hihető magyarázat, mint a határidők önkényes tologatására.

Az úgynevezett EPC-szerződés, amely a paksi bővítés tervezéséről és megvalósításáról szól, elvben a beruházás legfontosabb szerző­dése a magyar és az orosz fél között. Ezért is érthetetlen, hogy az általános érvényű titkosítás közepette ennek az egy kontraktusnak a minősítése július 21-i hatállyal titkosról korlátozott terjesztésűre enyhült, a nyilvánosság előli elzárás időtartama pedig harmincról tíz évre rövidült. Jávornak ez úgy tűnt fel, hogy kétszer is betekinthetett a szóban forgó iratokba – a dokumentumok titkosítása pedig a két időpont között megváltozott.

Jávor most azt ­szeretné megtudni Lázár Jánostól, hogy mi volt a változtatás oka, és hogy a lépésnek köze ­van-e ahhoz az eljáráshoz, amelyet ő kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál ­(NAIH) a titkosítás felülvizsgálatára. Az ellenzéki politikus lapunknak elmondta, nem tartja kizártnak, hogy Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke eljárt a felülvizsgálat ügyében, ám erről ugyanúgy nincs nyilvános információ, mint az eredetileg harminc évig tartó titkosítás okairól.

Első ránézésre azonban logikátlannak tűnik, hogy épp a szerződéscsomag legfajsúlyosabb elemével kezdjék az átminősítést – hacsak azt nem tekintjük logikai alapnak, hogy ez az egyetlen megállapodás a beruházás ügyében, amelynél érdemi következmények nélkül lehetett lerövidíteni a határidőt. Ugyanis az új minősítés szerint 2025-ig nem lehet betekinteni a papírokba, 2026-ra pedig elvileg elkészül az első új blokk, s utána az építésre vonatkozó titkolózásnak már nem lesz tétje.

Az EP-képviselő megjegyezte: a kormány ­titkosítási döntésének egyetlen magyarázata az volt, hogy a szellemi tulajdonnal védett, illetve a létesítmény biztonságával kapcsolatos adatokat óvni kell, most viszont épp annál a szerződésnél enyhítették jelentősen a titkosítási előírásokat, amely az összes műszaki és biztonsági információt tartalmazza. Az üzemeltetéssel, az üzemanyag-szállítással és a finanszírozással kapcsolatos papíroknál ugyanakkor ­2044–2045-ig tart a titkosság. Addigra nagyrészt a ­paksi hitelt is visszafizeti az állam (2026-ban kezdődik, és 21 évig tart a törlesztés), ­vagyis ott sem sok titkolni­való marad.

Jávor úgy véli, az igazi rejtett aknák ebben a szerződésben lehetnek: innen derülhet ki, hogy mi a terve a kormánynak a sugárzó hulladékkal, illetve hogy Oroszországnak mekkora befolyása lesz az erőmű működtetésére, a paksi áram árának meghatározására. Szintén ez a papír tartalmazhatja, hogy benne ­van-e az erőmű 12,5 milliárd ­eurósra becsült árában az áfa – amennyiben nincs, akkor akár 2-2,5 milliárd euróval is többe kerülhet a beruházás az előzetesen kalkulált összegnél.Jávor Benedek arra gyanakszik, hogy azért mérsékelték váratlanul tíz évre az egyik legfontosabb paksi szerződés titkosságát, mert vizsgálatot kezdeményzett az adatvédelmi hatóságnál az ügyben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.