Toller egykori jobbkeze felboríthatja a pécsi erőviszonyokat

Korábbi cáfolata ellenére mégis elindul függetlenként Pécs polgármesteri tisztségéért Toller László valamikori jobbkeze, Juhász István. Korábbi sajtóhírek szerint a fideszes Páva Zsolt alpolgármesteri posztot ígért neki, ha még két szocialistát rávesz arra, hogy üljenek ki az MSZP-frakcióból, mert így a Fidesznek volna többsége a városi közgyűlésben.

Függetlenként elindul Pécs polgármesteri székéért Juhász István; a városi közgyűlés szocialista képviselője ezt hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be a baranyai megyeszékhelyen. "Úgy döntöttem, vállalom a megmérettetést, holott tudom, az sok felelősséggel és nehézséggel jár. Hiszek viszont abban, hogy eljöhet az a történelmi pillanat, amikor egy város, vagy megye életéből kiszorul az ideológiák és pártérdekek mentén történő politizálás, s a független képviselet sokkal jobban érvényre juttathatja az ott élők érdekeit" - indokolta döntését a politikus.

Juhász István megjegyezte: az elmúlt napokban a Zöld Demokraták Szövetsége mellett több párt, civil szervezet és sok magánember is támogatásáról biztosította őt. Hangsúlyozta, hogy baloldali lévén a baloldali érzelműekre, de igazából minden olyan szavazó voksára számít, akik a független érdekképviseletet lehetséges alternatívának tartják az ideológiai  képviselettel szemben. Kérdésre válaszolva elmondta: tudja, hogy függetlenként való indulása a pártból való kizárását eredményezheti, számol is ezzel, de maga nem akar megválni tagságától.

Juhász István bejelentésének előzménye, hogy a közgyűlés múlt hét csütörtökön felmentette őt az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöki és költségvetési bizottsági tagságából. A politikust az MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés szocialista frakciójának javaslatára fosztották meg tisztségeitől. A döntést a frakció nem indokolta, Juhász István pedig azzal magyarázta, hogy képviselőtársai szerint ő terjeszti a sajtóban a közelmúltban megjelent információkat, amelyek szerint függetlenként indulna Pécs Tasnádi Péter halálával megüresedett polgármesteri posztjáért. A politikus hangsúlyozta, hogy ez nem így van, ezeket a  híreket cáfolta, de a frakció tagjai mégis ezt feltételezték róla.

Sajtóhírek szerint Juhász István egyezséget kötött a Fidesszel a közelgő pécsi időközi polgármester-választással összefüggésben. Ennek lényege, hogy indulásával megosztaná a baloldali szavazókat, nagyobb esélyt adva a Fidesz jelöltjének, Páva Zsoltnak, akitől alpolgármesteri tisztséget kapna cserébe, ha további két szocialista közgyűlési tagot is maga mellé állít a frakcióból. E nélkül ugyanis hiába lenne a városnak fideszes polgármestere, a közgyűlésben megmaradna a MSZP-SZDSZ többség.

Juhász István korábban az MTI-nek megjegyezte ugyanakkor, hogy "mostantól új alapokon kell gondolkodnia", és "bár mindez idáig nem  is volt kérdés", a történtek után az is elképzelhető, hogy elindul az időközi polgármester-választáson. A városatya felmentését követően bejelentette, hogy kilép a szocialista frakcióból és munkáját függetlenként folytatja a pécsi közgyűlésben.

Tóth Bertalan, Pécs szocialista alpolgármestere az MTI-nek hétfőn azt mondta: Juhász István döntését a frakciónak hivatalosan még nem jelezte. Páva Zsolt, a városi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője vasárnap jelentette be, hogy a Fidesz színeiben indul a polgármesteri posztért, az MSZP várhatóan február 20-án nevezi meg jelöltjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.