Toller "Cucu" halálára

Politikai egyéniség volt. Összetéveszthetetlen. Sokan szerették rámenősségét, karcos humorát. Ugyanezekért sokan nehezteltek is rá, ám tehetségét ellenfelei sem vonták kétségbe.

Vérében volt a közigazgatás. Eltöltött benne harminc évet, végigjárta a ranglétrát, Pécs polgármestereként koronázta meg önkormányzati karrierjét. Polgármestersége idején a baranyai megyeszékhely ó-keresztény sírkamrái a világörökség részévé váltak, a város megszerezte a legrangosabb hazai színházi fesztivált, és elnyerte a lehetőséget, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lehessen. Irányítása alatt Pécsett irigylésre méltón haladt a panel- és a bérlakásépítő-program, megújult a repülőtér, a város megvásárolta a végveszélyben lévő Zsolnay gyárat. Mindeközben azonban Pécs drámaian eladósodott.

A barátai által csak „Cucu"-nak becézett Toller élvezte pécsiségét. A város sátoros ünnepein ott találtuk őt az evő-ivó-mulató helybéliek között. Bárki megszólíthatta, nem bánta azt sem, ha kellemetlenkedtek neki, azt vallotta, hogy ez is hozzátartozik posztjához.

Toller László négyszer indult és nyert az országgyűlési választásokon. Időnként nemcsak a választási vetélytársaival harcolt meg keményen, hanem a párttársaival is. 2004-ben kilépett az MSZP elnökségéből, mert úgy látta, hogy vezetőtársai puccsszerűen akarnak új kormányfőt választani. Ezzel ő nyitott utat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása előtt.

Amúgy a párton belül működő platformokról lesújtó véleménye volt, hirdette, hogy a platformokhoz való kötődés nem több mint párton belüli lobbizás az egyéni célokért. Azt is hirdette, hogy erős kézzel kell irányítani a pártot. „A demokratikus pártok világszerte döglődnek" mondta néha tréfásan, de aki hallotta, az tudta, hogy komolyan gondolja. Nyugtalanító egyszerűséggel megfogalmazott véleményéért gyakran megkapta a naturbursch minősítést. Ez néha sértette, ám meg nem változtatta.

Toller évente több tízezer kilométert autózott, néha többet aludt a kocsiban, mint az ágyban. De emiatt sosem panaszkodott, szerette a pörgős életet. 2006. júniusának közepén maradt egy napja, s gyorsan elrepült a németországi labdarúgó világbajnokságra, hogy megnézze a brazilokat. Azt mondta: egyszer a brazilokat is látni kell.

Utólag minden elejtett szó jelentőséget kap.

Toller László, Pécs volt polgármestere
Budapest, 2010. május 10. Elhunyt Toller László volt szocialista országgyűlési képviselő. Az életének 60. évében járó politikust hajnalban a szigetvári kórházban érte a halál, ahova hetekkel ezelőtt vitték be, miután állapota rosszabbodott. Pécs volt polgármestere 2006-ban autóbalesetet szenvedett, azóta éberkómában volt. A felvétel 2006. május 30-án készült Budapesten. MTI Fotó: Kovács Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.