Tölgyessy Péter: Orbán nem hozott megváltást

Két és fél év szünet után jelentkezett újra átfogó politikai elemzéssel Tölgyessy Péter. A korábban a Fidesz parlamenti frakciójában is tevékenykedő politológus az Origón jelenteti meg hatrészesre tervezett sorozatát. "Az Orbán-rendszer természete" című tanulmány első fejezetében a kormányfő hatalomgyakorlási módszeréről, az ellenzékről és a Fidesz-kormány gazdaságpolitikájának alapvetéseiről fejti ki véleményét.

"A kétharmados Fidesz-többség kormányzásának első három évében nem hozott megváltást az évtizedes gondoktól szenvedő Magyarországnak" – fogalmazza meg az Origón megjelent tanulmányának alapvetését Tölgyessy Péter. A politikus kiemeli: a gazdasági recesszió végre megállt, de még 2012-ben is számottevő visszaesés volt, a reálkereset jelentősen csökkent, a kiskereskedelmi forgalom már hatodik esztendeje szűkül. Összegezve: kevéssé teljesültek a Fidesz foglalkoztatás bővülésére tett nagyszabású ígéretei.

Tölgyessy szerint az átlagszavazók tartós beállítódásaira alapozó és régi vágyait megszólaltató egyetlen akarat által vezényelt Fidesz-hatalom eltökélten követi kitűzött céljait.

"Szabadságharcos fellépésével hatásosan apellál törzsközönsége világlátására. A 'Nemzeti Együttműködés Rendszere' nem a konszolidáció felé vitte a magyar politikát. A kétharmados győztes nem tett komoly kísérletet arra, hogy a politikai közösség minden lényeges szereplője magáénak érezhesse az új Alaptörvénnyel szimbolikusan újraalapított államot. A Fidesz módszeresen szűkíti a hatalomváltás lehetőségeit, általában neki harcosan elkötelezett személyeket helyez a mindenkori kormánytöbbség uralmát ellensúlyozó intézmények döntéshozói pozícióiba" – olvasható a tanulmányban.

Az ellenzék működésével kapcsolatban a politológus azt írja: ország-világ előtt megfontolás nélkül élesen minősíti az új rezsimet, csaknem minden társadalmi gondért a kormányt teszi felelőssé.

"A Fidesz választások előtti gyakorlatához hasonlóan a baloldal tudatosan hallgat alternatívaként elképzelt gazdaságpolitikája pontos tartalmáról és főleg annak várható társadalmi áráról. Legfeljebb néhány vonzó, ám kétségesen teljesíthető jóléti ígéretet tesz. Az állami költekezés újraindítását hozó ötleteken kívül kevés tartalmasat mond arról, mit is kezdene az országgal. Inkább a diktatúraveszély hangsúlyozásával rövid úton akarja visszavinni az új megoldásokat kereső szavazókat a baloldal helyreállítani óhajtott régi háborús tömbjéhez" – fogalmaz Tölgyessy.

A politológus úgy látja, hogy a gazdasági önrendelkezés visszahódításának programjával Orbán évszázados állampolgári beállítódásokat mobilizált, amivel az elkötelezett jobboldali szavazók számára meggyőző értelmezését adja kormányzásának.

"Az egyelőre kivételesen nagyszámú pártot nem választó állampolgár bármilyen irányba mozdulhat, ám a Fidesz minden bizonnyal végig versenyben lesz 2014-es újraválasztásáért. Amennyiben azonban az Orbán-kabinet újabb négy évet kap a folytatásra, nem kevés Fidesz-politikus még azt gondolhatja: ebben az országban bármit megtehet" – figyelmeztet Tölgyessy.

Tölgyessy Péter
Tölgyessy Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.