Tölgyessy Péter: nem lehet a rendszerváltást újra kezdeni

Magyarországon azért okozott csalódást a rendszerváltás, mert a volt szocialista országok közül nálunk volt a legkisebb a törés a régi és az új rendszer között - vélekedett az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában az ott rendszeresen szereplő Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász szerint az átalakulásban kevesen vettek részt, a Kádár-rendszert pedig a többség az utolsó ötven-száz év legnagyszerűbb időszakának tartotta. Tölgyessy úgy látja, hogy az építkezést már nem lehet elölről kezdeni, de az elmúlt száz év újragondolása sokat segítene.

A rendszerváltást csalódás veszi körül, amit tovább erősít, hogy az utolsó öt évben nem teljesültek az alapígéretek, a számok nagyon aggasztók, ezért egyre gyakrabban jönnek elő azok a hangok, hogy húsz évvel ezelőtt mindent elrontottunk - mondta Tölgyessy Péter a 180 percben Rábai Balázsnak. Nálunk volt a legkisebb törés a régi és az új rendszer között. Emiatt nem is éreztük igazán magunkénak a változást, amelyben ráadásul a társadalom nem is volt jelen, alig ötvenezer ember mozgolódott, ők is megosztva, vitatkozva. Közben pedig a magyarok nagy része a Kádár-rendszert tekintette az utolsó ötven-száz év legnagyszerűbb időszakának, úgy érezték, itt jutottunk fel a csúcsra. Ez nyilvánvalóan nem igaz, mondta Tölgyessy, hiszen a dualizmus korában sokkal közelebb voltunk Ausztriához, mint az államszocializmus idején, amely óriási lemaradást hozott. Az alkotmányjogász, az egykori SZDSZ-es politikus, a Fidesz volt parlamenti képviselője úgy fogalmazott: a nagy olajválságtól szinte csak vergődtünk, a hetvenes-nyolcvanas évekre már a hit is elveszett, a rendszer mégis mozdíthatatlannak tűnt.

Tölgyessy szerint a pártállam vezetői nem féltek a kicsi és megosztott ellenzéktől. Azt gondolták, hogy a szabad választásokat is meg fogják nyerni. Egy Putyin-szerű elnöki rendszert akartak, amelyben az államfő kádári hatalmat kapott volna, kívül, a „politikai dühöngőben" pedig játszhattak volna a pártok, s mindezt korporatív technikákkal egészítették volna ki.

A kilencvenes évek elejére végül sikerült ugyan kialakítani egy valóban jól működő közjogi szerkezetet, ezzel azonban érzelmileg nem nagyon lehetett azonosulni, ráadásul hamarosan jöttek a gazdasági bajok, s "a Föld egyik legboldogtalanabb nemzete" lettünk. Ebben az örvényben máig benne vagyunk, ez határozza meg azt a politikai szerkezetet is, amelyben a pártok álmokkal és a másik szapulásával győzködik az embereket. A rendszerváltást elölről már biztosan nem lehet kezdeni, hiszen a szerkezet adott, a nemzeti egységre semmi remény, de az elmúlt száz év tisztázása biztosan sokat segítene - vélekedett Tölgyessy Péter a 180 percben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.