Tölgyessy: megsemmisült az elektronikus sajtó

A sajtóban jelentős szerkezetváltásra lenne szükség - hangoztatta Tölgyessy Péter alkotmányjogász egy csütörtöki budapesti konferencián.

Magyarország rettenetes bajban van, és ez szinte minden téren megjelenik, de ezek közül a sajtó a legrosszabb állapotban lévő terület, mert jelenleg nem képes biztosítani a különböző véleményen lévők kommunikációját, így pedig nem tölti be alapvető feladatát - mondta.

Utalt arra: a média körüli politikai viták még a kilencvenes években polgárháborús állapotot váltottak ki, s ez alól csak néhány fórum, intézmény, orgánum jelent kivételt; a megosztottságon "egy esetben lehet túllépni: ha valamelyik fél totális győzelmet arat" - vázolt fel egy általa nem kívánatosnak nevezett lehetőséget.

Mint mondta, a hazai sajtó a hatvanas évek óta mind szabadabb lett, így a rendszerváltás idején elmaradt a nagy átalakulás.

Tölgyessy Péter a térség többi államában példa nélküli folytonosságról szólva elmondta, hogy - szemben a hazai példával -Lengyelországban nem az állampárt, hanem az ellenzéket szervező Szolidaritás egykori kiadványa a meghatározó, komoly napilap.

Az alkotmányjogász szerint "egészen kivételes, hogy mennyire megsemmisült Magyarországon a közszolgálati elektronikus sajtó".

Mint mondta, ebben a helyzetben meg kellene vizsgálni, hogy világos felelősségi rendszer mellett visszaállamosíthatóak-e bizonyos funkciók, vagy "játsszuk ezt a kuratóriumosdit tovább".

Megjegyezte: Magyarországon általában megbuktak a függetlenséget kereső, soklábú rendszerek, az ország közmédiumai pedig nem versenyképesek, irányítási rendszerük ráadásul bonyolult és drága.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.