Tölgyessy: Csak a Fidesz - mindenki más balfék

Az MSZP zavarodott, a Jobbik légüres térben maradt, az LMP a helyét keresi, csak a Fidesz választótábora nőtt - ez a véleménye Tölgyessy Péter alkotmányjogásznak.

A kormánytöbbség választótábora június elejére tovább nőtt, az ellenzék pártjai visszaestek, a nagyobbak is a kispárti támogatottság felé tartanak - mondta a politikai mező elemzését adva Tölgyessy Péter alkotmányjofász az MR1 Kossuth adónak. Az MSZP minden megnyilvánulása zavarodottságot jelez, igaz, a párt sokkal rosszabb állapotban is lehetne. A Jobbik légüres térben maradt, az LMP egyelőre a helyét keresi.

Orbán Viktor továbbra is biztonsággal érzi, mit akar tőle hallani az átlagválasztó, véli Tölgyessy, pártját pedig hajtja előre a reménység ereje. A kétharmados többség minden ponton offenzív térfoglalásával szemben egyelőre nincs szilárd belföldi ellensúly. A kormányzás korlátját egyelőre inkább a gazdasági helyzet, a befektetők, az Európai Unió jelenti, semmint a helyét kutató kicsinyke ellenzék.

Az MSZP minden megnyilvánulása zavarodottságot jelez, mondta az egykori Fideszes képviselő Tölgyessy, de akár sokkal rosszabb állapotban is lehetne, mára már könnyen egymással is acsarkodó pártocskákra hasadhatott volna. Régi tapasztalataik alapján azonban a szocialisták szilárdan együtt maradtak, és minden bajuk ellenére láthatóan élni akarnak a választási eredmény adta eséllyel. 1990-es élményeik alapján most leginkább a politikai inga lassú, de biztos visszalendülésében reménykednek, csakhogy már nem feltétlenül feléjük fordulnak majd a csalódott választók.

Az LMP kényszerpályán mozog, a Jobbik légüres térbe került, fogalmazott az alkotmányjogász. A Jobbik áttörésével jelentős részben hozzájárult a régi pártszerkezet összeomlásához, de eddig nemigen találta meg a helyét az új felállásban. A választások óta a Fidesz közvetlenül már alig támadja, közben azonban szimbolikus nemzetpolitizálásával, keménykedő büntetőpolitikájával elszívta előle a levegőt. A Jobbik a dinamikus új kormánnyal szemben kevéssé képes felmutatni rendszertagadó lényegét. A közvetlen akciózás helyett belefeledkezni látszik a parlamenti színpad lehetőségeibe.

A teljes interjú itt meg is hallgatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.