Tölgyessy: 'ez Orbán Viktor utolsó esélye'

Paradox módon leginkább a Fidesznek kell attól tartania, hogy kétharmadot szerez, véli Tölgyessy Péter, aki szerint Orbán Viktorra "herkulesi feladat" vár, és ez az utolsó esélye: győztesként olyan új egyensúlyt kell teremtenie, amelyben a baloldal is megtalálja a helyét.

Csak egy-két év múlva fogjuk megtudni, mit hozott valójában a gyurcsányizmus a szocialistáknak - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter. Az alkotmányjogász szerint a baloldal jobban járna, ha elölről kezdené a politikai építkezést, a jobboldal pedig, ha megnyeri a választást, akkor építkezhet tartósabban, ha végre lezárja a politikai hidegháborút, és olyan fejlődést indít el az országban, amelyben a baloldal is megtalálhatja a jövőjét.

Lejtőn a kádári középosztály

Az alkotmányjogász szerint a „kádári kispolgárság" felbomlóban van, nagy részük szegénységbe zuhan, kis részük meggazdagodott. Ez a réteg az 1980-as években került lejtőre, ezt a folyamatot a rendszerváltás nagyon felgyorsította. Tölgyessy szerint a bajok fő oka nem a jogrendszerben vagy a politikában van, hanem abban, hogy nagyon meggyengült a magyar középréteg az elmúlt harminc évben, túl nagyok lettek a társadalmi különbségek.

Emlékeztetett arra, hogy az államszocializmus időszakát a családok nagy része felemelkedésként élhette meg, miután többször „végiggyalogolt rajtuk a történelem". A mércét akkor a környékbeli országok jelentették, amelyekhez képest a magyarok Nyugatnak érezték magukat. Ösztöneinkben azonban nagyon is keletiek vagyunk, ezért jött létre „rettenetes elégedetlenséghalmaz" a rendszerváltáskor. A „boldogtalanság képe" 1992-1993-ra alakult ki, amikorra a magyarok immáron a Nyugathoz mérve tartották nyomorúságosnak helyzetüket.

A gyurcsányizmus "rettenetes kudarca"

Az elmúlt, ellentmondásos húsz év vezető pártja az MSZP volt, mivel 12 éven át kormányzott, a kudarcok nagy része is őt terheli. Tölgyessy szerint a magyar demokratikus fordulat biztatóan indult, végül azonban már csaknem „hideg polgárháborút" hozott. „Biztos, hogy ebben a mai jobboldali ellenzék is messzemenően hibás, de a felelősség nagyobbik része a baloldalé. Amelynek ezzel különösen nehéz szembenézni, mert a mitológiájában mélyen benne van, hogy egyedül csak ők tudják vezetni az országot" - mondta.

Gyurcsánynak kezdetben voltak jó ötletei is, a gyurcsányizmus „rettenetes kudarcát" viszont főként az okozta, hogy mindent alárendelt Orbán Viktor legyőzésének, és hihetetlenül intoleráns volt a politikai különbözőség iránt, „nem fogadott még el senkit kifogástalan demokratának, aki nem az ő kultúráját hordozza". A baloldal e kudarc mértékét még fel sem fogta, és Tölgyessy szerint szinte mindent elölről kell majd kezdenie, mindenben meg kell újulnia, különben „tartósan zárójelbe kerülhet". Az alkotmányjogász szerint egyelőre mégis úgy néz ki: a baloldal azzal számolhat: jelen felállásban a régi vezetők uralta MSZP még sokáig hiteltelen párt lesz, és az elégedetlenek inkább majd a Jobbik felé fordulnak.

A Fidesznek kellene leginkább félnie a kétharmadtól

Tölgyessy úgy véli, paradox módon leginkább a Fidesznek kellene tartania attól, hogy kétharmadot szerez. A totális hatalom ugyanis totális felelősséget is jelent, a Fideszre pedig „herkulesi feladat" vár. Orbán Viktor most sokkal nehezebb helyzetben van, mint bármikor, hiszen két választási vereség után kell kormányoznia, és az is biztos, hogy ez lesz az utolsó esélye.

Az elszámoltatással kapcsolatban azt mondta: ha a visszaélések bűncselekményt jelentettek, akkor a törvény teljes szigorával kell eljárni, de „ha a jobboldal jót akar az országnak és magának, a győztes pozíciójából olyan új egyensúlyi állapotot teremt, amelyben végre befejeződhet a hideg polgárháború. Amelyben megtalálhatja a jövőjét a baloldal is."

Tölgyessy Péter
Tölgyessy Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.