Tököli börtön: véget vetnek a botrányos állapotoknak

Meghajlott a tököli büntetés-végrehajtási intézet az ombudsmani jelentés előtt. Valamennyi magánelzárással büntetett fogvatartott fenyítését felfüggesztették, kiürítették a fogdakörletet a fiatalkorúak börtönében, hogy megkezdjék a részleg felújítását – olvasható a Magyar Nemzet mai számában.

Az intézkedéseket azután rendelte el a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), hogy Székely László ombudsman az intézetről szóló jelentésében rendkívül rossz állapotokról, zsúfoltságról, koszról számolt be, és felmerült a gyanúja annak, hogy egyes börtönőrök bántalmazzák a fogvatartottakat – írja a lap.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka a jelentést megismerve helyszíni ellenőrzést rendelt el a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében, Tökölön. Az ellenőrzés eredményeképp a BVOP arra utasította a gazdasági szakterületet, hogy dolgozzon ki az intézet átalakításához és bővítéséhez szükséges terveket a túlzsúfoltság csökkentése érdekében, az intézet vezetőjétől pedig azt kérte, hogy a saját hatáskörben elrendelhető felújítást végezzék el a fogdarészlegen, különös tekintettel a megfelelő megvilágítás és vízellátás megteremtésére. A BVOP egyúttal elfogadta a kínzást és a kegyetlen, embertelen bánásmódot tiltó ENSZ-egyezmény jegyzőkönyvében megfogalmazott ajánlásokat, és a hiányosságok orvoslása érdekében számos intézkedést tett.

A jelentésben leírt fogvatartotti bántalmazásokkal kapcsolatban a BVOP feljelentés megtételére utasította az intézet parancsnokát – írja a Magyar Nemzet. Az intézet megtette a feljelentést, csakhogy az alapvető jogok biztosa nem tudott információt szolgáltatni, a feljelentést így nem követhette büntetőintézkedés. A személyi állomány verbális vagy fizikai agressziójára a jelentésben csak eseti utalás történt, így az nem tekinthető általános jelenségnek. A fogvatartottak közötti erőszak pedig jelentősen csökkent a foglalkoztatásnak köszönhetően. A rovar- és rágcsálóirtásra negyedévente, csótányirtásra félévente kerül sor.

Csóti András az esetleges átcsoportosítások érdekében elrendelte a pszichológusi és orvosi státusok kapcsán az állományszervezési táblázat vizsgálatát, mivel az ombudsman szerint az intézetben kevés a pszichológus. A BVOP szerint ugyanakkor az intézet létszámához viszonyítva – más bv-intézetekkel összehasonlítva – kiemelkedően jó a fogvatartott-pszichológus arány. Hangsúlyozták, hogy bár a jogszabályi változásból eredő új típusú feladatok indokolhatják a pszichológusi létszám növelését, azonban a bővítés csak máshonnan történő elvonással lenne megvalósítható.

A körleten található zárkák alapterületét három ilyen helyiség egybenyitásával növelik majd. A tisztálkodáshoz és a kézi mosáshoz falikutakat szerelnek fel, és kialakítják a szükséges vízvételi lehetőségeket. A jelentésben szereplő betonvécéket elbontották, helyükre porceláncsészék kerültek, a zárkákba nagyobb fényerejű világítótesteket szereltek fel. Intézkedtek arról is, hogy a szállító zárkában még rövid ideig se legyen zsúfoltság, minden fogvatartottnak legyen legalább ülőhelye.

A jelentésnek arra a megállapítására, amely szerint a raboknak kevés lehetőségük van a sportolásra, hiszen a konditerem nem működik, a parancsnokság közölte: megnyitják a konditermet, de ott a hagyományos súlyzós edzés helyett az állóképességet és erőnlétet fejlesztő mozgásformákat népszerűsítik. A zárkákban futkosó csótányok kapcsán a BVOP úgy reagált, hogy az intézet tavaly teljes kártevőirtást végeztetett több alkalommal, de a csótányok újabb felbukkanása esetén további irtásra kerül sor.

Székely László az országos parancsnokság válaszát elfogadta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.