Tőkés: A Fidesz a lovon ül

Ötvenhat óta nem látott ekkora összeborulást a református püspök.

Egyedül a Fidesz és a KDNP szövetsége képviselheti méltón a nemzetet Brüsszelben, Strasbourgban, az Európai Unióban - mondta a Fidesz-KDNP listájának harmadik helyén induló Tőkés László szombaton Miskolcon, a pártszövetség európai parlamenti választási kampányrendezvényén. A volt református püspök, aki jelenleg is képviselő az Európai Parlamentben, ezt "saját tapasztalatára hivatkozva" jelentette ki az MTI tudósítása szerint, emlékeztetve, hogy 2007-től ott van Brüsszelben, 2010-től pedig Magyarország képviselője is.

"A Fidesz a lovon ül, a Jobbik átesik a ló egyik oldalára, az utódkommunisták, a darabjaira hullott szocialisták pedig átestek a ló másik oldalára" - fogalmazott Tőkés László. A magyarság érdekeinek védelmében, valamint a jobboldali és a baloldali szélsőségekkel szemben is fel kell venni a harcot az Európai Parlamentben - szögezte le.

Megfogalmazása szerint 1956 óta nem volt ilyen nagy "nemzeti egymásra találás", a nemzeti együttműködés rendszerében megvalósult legátfogóbb nemzeti egység ugyanakkor nem állhat meg a határon, arra van szükség, hogy kiterjedjen az egész nemzetre.

A Fidesz vezette kormány hitet tett amellett, hogy közösséget vállal a külhoni, az idegenbe szakadt magyarokkal, "ezt a Magyarországot akarom látni mindörökké" - jelentette ki Tőkés László, akinek szavait az MTI tudósítása szerint "mintegy 150-200 ember lelkes tapssal fogadta". Az EP képviselő, képviselőjelölt megköszönte, hogy a mostani választásra kialakult egy nemzeti lista a Fidesz-KDNP égisze alatt, amelyen ő is szerepel.

Az unióról szólva elmondta: megítélése szerint nincs helye semmilyen kizárólagosságnak, semmilyen végletességnek, az egység, a sokszínűség elve alapján Magyarország egyenrangú tagja, nemzete az uniónak. Ugyanakkor a határon túl élő magyaroknak, magyar közösségeknek is meg kell találniuk ebben a sokszínűségben az egységet - tette hozzá.

Csöbör Katalin, Miskolc Fidesz-KDNP-s egyéni országgyűlési képviselője a rendezvényen azt mondta: tíz évvel Magyarország uniós csatlakozása után "joggal köszönhetjük meg a Nyugatnak és az Európai Uniónak, hogy felelősséggel vállalta fel, hogy Közép-Európa nemzetei a szabad világhoz tartozhassanak ismét".

Ugyanakkor a helyzet az elmúlt négy évben sokat változott, "Magyarországnak immár van saját álláspontja", van cselekvőképessége, és "megint visszanyertük önbizalmunkat", és ez megjelenik minden nemzetközi porondon - emelte ki Csöbör Katalin.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.