Tobin-ügy: fogyóban Navracsics türelme

Amíg én a kormány tagja vagyok, Tobinnak nem lesz nyugta, nem hagyom, hogy elkerülje a felelősségre vonást – nyilatkozta lapunknak Navracsics Tibor.

Fogyóban Navracsics Tibor türelme – ezt maga a közigazgatási és igazságügy-miniszter mondta lapunk azon kérdésére, meddig vár még arra, hogy Francis Ciarán Tobin megkezdje jogerős büntetésének letöltését Magyarországon. Navracsics Alan Shatter ír igazságügy-miniszter kérésére már hetekkel ezelőtt személyes garanciát vállalt arra, hogy amennyiben Tobin hazánkban megkezdi a 2002-ben jogerősen kiszabott másfél éves szabadságvesztésének letöltését, akkor a lehető legrövidebb időn belül visszatérhet hazájába, hogy ott ülje le a büntetés hátralévő részét. Alan Shatter szinte postafordultával megköszönte Navracsics garanciavállalását, ám azóta csak újabb és újabb kérdésekkel, pontosításokkal kereste meg, de azt még mindig nem tudni, mikor kezdik meg az ítélet végrehajtását.

Kérdésünkre Navracsics Tibor úgy fogalmazott: fogyóban a türelme, de nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni ír kollégáját sem, ezért nem árulja el, meddig tart a türelme, és ha végleg elfogy, milyen lépésekre készül. Sejtetni engedte, hogy vannak elképzelései a továbbiakról, de csak annyit mondott: "amíg én a kormány tagja vagyok, Francis Ciarán Tobinnak nem lesz nyugta, nem hagyom, hogy elkerülje a felelősségre vonást".

Ciarán Tobin a Life ír biztosító vezető munkatársaként élt és dolgozott Magyarországon, amikor 2000. április 9-én autójával a megengedettnél gyorsabban hajtott Leányfalu belterületén, lesodródott az útról és halálra gázolt két kisgyermeket. Óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett, így magyarországi kiküldetésének lejártakor minden gond nélkül elhagyhatta az országot. Távollétében három év szabadságvesztésre ítélték el, a büntetésből azonban csak 18 hónapot kellett volna letöltenie, de Tobin ezt sem tette meg. Azóta tart a huzavona a két ország között az ír gázoló kiadatásáért. Magyar nyomásra még az ír alkotmányt is módosították Tobin miatt, azonban az ír állam képviselői szerint továbbra sem áll módjukban Tobint Magyarországra kényszeríteni.

Úgy tűnik, ha önként nem jön, senki nem tudja kierőszakolni a jogerős magyar bírósági ítélet végrehajtását. Márpedig Tobinnak nem érdeke magyar földre lépni, miután bizonyítékok kerültek elő arra, hogy a jogerős ítélet kihirdetése után is járt még Magyarországon. Ha ez bebizonyosodik, úgy a hatályos ír jog szerint is kiadható Magyarországnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.