Tóbiás: példa nélküli, amit Matolcsy művelt

Nem volt példa arra az elmúlt negyedszázadban, hogy egy jegybankelnök kirabolja a saját bankját, úgy viselkedjen, mintha az övé lenne az ott lévő pénz - jelentette ki a Magyar Szocialista Párt elnöke hétfőn Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.
Tóbiás József azt mondta: amit Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a sajátjaként próbált kezelni, mintegy 260 milliárd forintot, az a devizahitelesek pénze. Azt a pénzt, ami a devizahitelek forintosításából származott, a jegybank elnöke "családi, baráti, haveri körben kezdte el szétosztani" - fogalmazott a szocialista párt elnöke.

Azzal folytatta, hogy az MSZP által kiperelt okiratokból az látszik: az MNB elnöke szerette volna mindezt eltüntetni, de "világosan látszik, hogy összefonódás van az ügyészség és a jegybank között" is. Az MNB elnökének a monetáris politikára, a forintra kellene figyelnie, az ügyészségnek pedig a törvénytelenség láttán hivatalból kellene eljárást indítania, de "az összefonódás összejátszássá válik, hiszen kávézóban üldögélve megbeszélik", hogy miként nem indul eljárás a Matolcsy nevével fémjelzett alapítványok ügyében - mondta.

"Matolcsy Györgynek azonnal le kell mondania, méltatlanná vált a jegybank vezetésére", és Polt Péter legfőbb ügyésznek is távoznia kell, ha nem indít vizsgálatot - jelentette ki Tóbiás József.

Az MSZP elnöke a pártja és a kormány népszavazási kezdeményezéseiről szólva azt fejtegette: az MSZP a valódi Magyarországról szeretné megkérdezni a választópolgárokat, azért gyűjti az aláírásokat, amelyekből már több mint 100 ezer gyűlt össze. A kormány által benyújtott népszavazási kérdés pedig a saját hatalmának, gazdasági elitjének bebetonozásáról szól, illetve a valóság eltakarásáról.

Az országgyűlés dönthet úgy, hogy egy napra írja ki és egy lapon szerepelteti a népszavazási kérdéseket, de ez a Fidesz felelőssége. Ha a kormánytöbbség belátja, és nem választaná szét a saját és az MSZP népszavazási kérdéseit, nem költenénk el plusz hatmilliárd forintot - emelte ki.

A szavazás napja "a Fidesz elleni népszavazássá fog válni", mert annyi feszültség, kilátástalanság, reményvesztettség van ebben az országban, hogy kell egy pont, amikor demokratikus úton lehet véleményt mondani a kormányról - közölte Tóbiás József.

Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy "szerencsés államokban", amelyek továbbfejleszteni, erősíteni szeretnék az Európai Uniót, megünneplik a mai napot, az unió születésnapját. Magyarországon azonban nem ünneplésre, hanem aggodalomra van okunk, mert veszélyben az EU, "a népek közötti szolidaritás, a gyarapodás közös élménye és az állampolgárok szabadságának kiteljesedése, amit csakis az unió tett lehetővé".

A tizenkét éve csatlakozó Magyarországon "megjelent egy újabb veszély, amit Orbán Viktor testesít meg: belülről szétverni az Európai Uniót". A miniszterelnöknek csak addig van szüksége az EU-ra, "amíg bevételhez tudja juttatni a haverjait és a családtagjait" - vélekedett Gurmai Zita.

A szocialista politikus szerint a kormány menekültügyi népszavazása nem a menekültekről és a kvótákról szól, "ez a világtörténelem első olyan népszavazása, ami egy nem létező kérdésről szól". Semmi másra nem jó, csak arra, hogy tovább hergelje a magyar közvéleményt Brüsszel nem létező diktatúrája ellen - tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.