Tóbiás nemcsak kormányt, rendszert is váltani akar

Az MSZP elnöke szerint nem pusztán a kormányt kell leváltani 2018-ban, hanem új rendszert kell kialakítani, szabad, biztonságos Magyarországot kell kínálni alternatívaként az embereknek.
Tóbiás József, aki csütörtökön Szarvason a párt helyi szervezetének vendégeként lakossági fórumon vett részt, sajtótájékoztatón kifejtette: közösen kell tenni azért, hogy Magyarországot kimozdítsák a zsákutcából, amelyben a kormány "verőemberekkel szerez érvényt a saját akaratának", és ahol nincs jog előtti egyenlőség, hanem vannak "Andy Vajnák és Habony Árpádok".

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "olyan, mint 2014-ben volt, nem lesz", nem az ellenzéki pártok összefogására, hanem helyi együttműködésekre van szükség.

Az aspiránsokat jóval a választás előtt meg kell nevezni, és azt kell támogatni, aki helyben képes változást elérni - mondta. Véleménye szerint "méltatlan lenne pártközi csatákba belemenni, amikor Magyarországon létválság van".

Mint mondta, az oktatás és az egészségügy évről évre a költségvetés vesztese, egy általános iskolás gyerekre 190 ezer, egy középiskolásra 197 ezer, egy egyetemistára 212 ezer forinttal jut kevesebb jelenleg, mint 2010-ben. Az egészségügyi rendszerből 10 kórháznyi orvos hiányzik, és 20 ezer szakápoló hagyta el a pályát az elmúlt években. A szociális területen is "forrongás van" - jegyezte meg. Az MSZP által kezdeményezett vagy felkarolt népszavazási kérdésekről szólva Tóbiás József elmondta: "a vasárnapi zárva tartás eltörléséről nem mondunk le". Emellett a földkérdésre, valamint a Kész Zoltán veszprémi országgyűlési képviselő által kezdeményezett, az állami vezetők bérplafonjára vonatkozó népszavazási témára fókuszálnak.

Azt mondta, az elárverezett földek kétharmada vagy fideszes politikusokhoz, vagy azok holdudvarába tartozó személyekhez került; pedig véleménye szerint "a föld az a dolog", amelynek az állam a legjobb tulajdonosa. A másik népszavazási kezdeményezésről szólva kijelentette: "elfogadhatatlan, hogy ekkora bérkülönbség legyen a Magyar Nemzeti Bank elnöke és például egy szarvasi postás között".

Varga Zoltán, az MSZP Békés megyei elnöke, korábbi önkormányzati miniszter közölte: mindkét népszavazási kérdésben csütörtökön kezdték el gyűjteni az aláírásokat a megyében.

Tóbiás József az MTI kérdésére válaszolva elmondta: nem tartja rossznak, ha versengés van a párt elnökjelölti posztjáért, de nem szeretné, ha a következő hónapokban ettől lenne hangos az MSZP. Ő inkább a Valódi Magyarország programra, a népszavazási kérdésekre kíván koncentrálni, és arra, hogy a forrongó oktatási, egészségügyi és szociális szféra kezdeményezéseit felerősítse. Ez a dolga az ellenzéknek, "én is ezt teszem a júniusi tisztújító kongresszusig" - közölte.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.