Tóbiás József a jogkorlátozó sorállásról

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója és Pest megyei elnöke fél hétkor tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokrácia ünnepére készültek, ehhez képest sorban állást tapasztalnak.

A politikus emlékeztetett, hogy a Fidesz annak idején azzal nyújtotta be az új választási eljárási törvényt, hogy az jobb lesz, mint az előző és mindenkinek biztosítani fogja sorban állás nélkül a szavazati jog gyakorlását.

Tóbiás rámutatott: ehhez képet sok ezren kénytelenek most hosszú sorokban állni és sokan élethelyzetük vagy életkoruk okán nem képesek végigvárni a sort. Ez pedig, hangsúlyozta Tóbiás: a választási jog egyértelmű korlátozása. Az MSZP képviselője hozzátette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök délelőtt még magas részvételi adatot remélt, majd azt közölte, hogy csak egy helyen látott sorban állást, szerinte technikailag minden rendben van.

„Ehhez képest a valóság az, hogy több helyen is hosszú sorok állnak" - fogalmazott Tóbiás József, hozzátéve: a Nemzeti Választási Bizottságtól várnak választ arra, hogy miért nem sikerült felszámolni a problémát, ki és miként hibázott a lebonyolításban és az igazgatásszervezésben. „Fél óra van már csak hátra, és ma már nem az a kérdés, hogy ki megy még el, hanem hogy a kormány biztosítja-e azt, hogy a sorban álló minden választópolgár le tudja adni a voksát. Ez a kormány felelőssége. Szeretnénk hinni, hogy a hiba csak technikai" - fogalmazott Tóbiás József.

Az MSZP politikusa kérdésre elmondta: négy évvel ezelőtt valóban voltak hasonló problémák és időbeni csúszások az átjelentkezők miatt, de ez csak az első fordulóban volt jogos kritika, a második körben már kiküszöbölték ezeket a hibákat. „Ha csak egyetlen egy ember nem tudja leadni a voksát, akkor sérül a demokrácia" - tette egyértelművé Tóbiás József.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.