Tóbiás: Elég volt a Fidesz-Jobbik kétharmadából

A munkahelyteremtést és az egészségügy fejlesztését nevezte legfontosabb céljának a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje szombaton Tapolcán, Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője pedig kijelentette, hogy Pad Ferenc "politikailag és társadalmilag megbuktatja a Fideszt".

Fenyvesi Zoltán sajtótájékoztatóján becsületbeli ügynek nevezte, hogy tovább dolgozzon azokon a fejlesztéseken, amelyeket Lasztovicza Jenő, a térség januárban elhunyt fideszes országgyűlési képviselője elkezdett. A kampány során sokan megosztották ötleteiket, javaslataikat, amelyek közül többet továbbított a kormánytagok felé - mondta.

Megjegyezte azt is, hogy az általa kezdeményezett egészségügyi konzultáció során szerzett tapasztalatokat megosztotta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárral, aki a tapolcai kórház további fejlesztésére tett ígéretet. Sőt, személyes ígéretet kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől arra, hogy a tapolcai aktív ágyak, az aktív sürgősségi és belgyógyászati ellátás a legmodernebb eszközökkel felszerelve megvalósulhatnak.

Fenyvesi Zoltán kitért arra, hogy a térségben kiemelten fontos feladat a turizmus fejlesztése is, egyebek között a Tapolca, Sümeg és a Balaton-felvidék bicikliúttal való összekötését kell megoldani.

A munkahelyteremtést és a meglévő munkahelyek megvédését is a fő feladatok között említette Fenyvesi Zoltán. Jelezte, hogy az elmúlt években ugyan jelentősen csökkent a munkanélküliség Veszprém megyében, de ezen tovább kell dolgozni.

Megemlítette a bérek növelését, a megélhetési kiadások csökkentését, a banki elszámoltatást, valamint jelezte, hogy kiáll az új adókedvezmények, az óvodaépítés, a gyermekek számára biztosított ingyenes étkeztetés és az új otthonteremtési program mellett.

"Elég volt a Fidesz-Jobbik kétharmadából"

A vasárnapi tapolcai választás a társadalmi kontroll megteremtéséről is szól, arról, amelyet "érzékelni is lehetett az elmúlt hónapokban" - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője szombaton Ajkán, a párt közel kétszáz aktivistája előtt.

Tóbiás József azt mondta, "a társadalom döntő többsége változást akar". De sem a hatalom a hatalomért, sem pedig a szélsőség, a gyűlöletkeltés nem lehet megoldás erre az igényre - tette hozzá. A szocialisták jelöltje, Pad Ferenc országgyűlési képviselőként viszont együttműködést, építkezést és fejlődést hoz a térségnek, "politikailag és társadalmilag pedig megbuktatja a Fideszt" - mondta.

Úgy fogalmazott, másfél nap múlva Magyarország nemcsak a Fidesz kétharmadától, hanem "a Fidesz-Jobbik tartalmi koalíciójától" is meg tud szabadulni. "Elég volt a Fidesz-Jobbik kétharmadából, elég volt az oroszbarátságból, elég volt a gyűlöletkeltésből", helyette "békére és építkezésre" van szükség - mondta.

Bejelentette: az MSZP hétfőn törvényjavaslatot nyújt be, amellyel kezdeményezi, hogy hozzanak létre a Magyar Nemzeti Banknál egy olyan felügyelőbizottságot, amelynek hatásköre kiterjed a jegybank felügyeleti tevékenységének vizsgálatára is.

A Quaestor-ügyről szólva hangsúlyozta, "a kormány nem bújhat olyan jogalkotás, olyan törvény mögé, amelyben az emberekkel akarja megfizettetni mindazt, amit ő maga és a Magyar Nemzeti Bank felelőtlensége okozott".

Az MSZP elnök-frakcióvezetője arról is beszélt, "Matolcsy György és alelnökei felelőssége nem évül el." Kijelentette: az MSZP mindent megtesz azért törvényes keretek között, hogy "jogilag és politikailag is elszámoltassák őket".

Az MSZP szerint a Quaestor-károsultak kárpótlásra "meg is van a pénz". Tóbiás József azt mondta: "van öt olyan alapítvány, amelyet az MNB vezetése saját privát kasszájaként használ, öt olyan alapítvány, amelyben 180 milliárd forintot helyeztek el, és van egy 24 milliárd forint értékű luxusingatlanvagyona is a Magyar Nemzeti Banknak"

A Veszprém megyei 3-as választókerületben vasárnap rendezendő időközi országgyűlési választás kampányának utolsó napjaira szombaton közel 600 szocialista aktivista érkezett a térségbe az ország több pontjáról, akik Ajkán, Tapolcán, Sümegen, valamint a többi településen is Pad Ferenc támogatására buzdítanak.

LMP: A politika szóljon a helyiekről!

Az LMP programja jelentős előrelépést hozna a Veszprém megyei 3-as számú országgyűlési egyéni választókerület mind a hatvan településén az ott élőknek - jelentette ki a párt országgyűlési képviselőjelöltje szombati ajkai sajtótájékoztatóján.

Sallee Barbara kiemelte, az LMP célja, hogy a politika végre az emberekről szóljon, a helyiekről, az itt élőkről. Az MSZP-re és a Fideszre utalva azt mondta, egyik régi párttól sem lehet megoldást várni a mindennapok gondjaira. A Jobbik pedig megfogalmazása szerint erőszakos, amikor nyugalomra, és megosztó, kirekesztő, amikor pedig összefogásra lenne szükség.
Úgy vélte: ezeknek a pártoknak a pártpolitikai küzdelem fontosabb, mint az itt élők boldogulása.

Sallee Barbara hangsúlyozta: az LMP valódi megoldási alternatívákat kínál a vidéken élőknek, ezek közt említette a "radikális bérfejlesztést" a közalkalmazottaknak és a magánszférában dolgozóknak. Az energiatakarékosság témáját érintve kijelentette: minden lakóépületet felújítása az országban állami és uniós pénzből tíz év leforgása alatt 30-50 százalékos fűtésmegtakarítást hozna. Hangsúlyozta, hogy a Paks II beruházást egyedül az LMP ellenzi következetesen a kezdetektől, és teljes átláthatóságot követelnek a politikai elittől ebben a témában. Ha megnyernék a választást, azonnal hozzálátnának a térség vasúti és kerékpáros közlekedésének fejlesztéséhez - mondta el a jelölt.

Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta az emberek mindig egy kisebb rossz választására törekedtek, az LMP azonban most olyan jelöltet és programot kínál, aki "valódi, jó választás".

Sallee Barbara legfontosabb mondanivalója a felelősségvállalás - mondta, a jelölt életútjával érvelve. Ugyanis a képviselőjelölt bár Magyarországon született, hosszú ideig külföldön tartózkodott, és megtehette volna, hogy lényegesen magasabb fizetésért egy biztos karrierért Nyugat-Európában marad, de ő hazajött - tette hozzá.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért tartanak vasárnap időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.