Többszörös válságban az MSZP, magukra maradtak a baloldali szavazók

Többszörös válságban van az MSZP, amely jelenleg magára hagyta a baloldali szavazókat, a pártból csak a pozícióharc látszik, érdemi alternatíva, kitörési pont nem, ezért a szocialisták szinte semmit sem tudnak adni a szavazóiknak. A Political Capital Institute elemzése.

Az MSZP története legsúlyosabb válságát éli, gyakorlatilag semmit sem tud adni a szavazóinak - áll a Political Capital Institute lapunkhoz eljuttatott elemzésében. Kulcskérdés, találnak-e olyan vezetőt, aki integálja és működőképessé tudja tenni a pártot.

A szocialisták válságának első szintje a párton belüli pozícióharc, "egyelőre azonban leginkább helyezkedési küzdelem látható, melynek hátterében az áll, hogy az MSZP várhatóan lényegesen kevesebb parlamenti mandátumhoz juthat a következő országgyűlési választáson, mint amivel jelenleg rendelkezik, és ez kiélezi a versenyt az országgyűlési helyekért" - áll az elemzésben.

Önmagában a személyi változások, az esetleges „új arcok" aligha jelenthetnek érdemi változást, „hitelesítő erőt" az MSZP jelenlegi helyzetében. Új arcokkal természetesen nagyobb figyelmet kaphat a párt a szavazók részéről, de ennek csak akkor lesz kedvező hatása a szocialisták támogatottságára, ha egy új személyi vezetés markánsan új politikai irányt is fel tud mutatni. Az elemzés szerint a "fiatalítás" akár vissza is üthet, hiszen a fiatal politikusok zöme már volt kormányzati pozícióban, nem mutattak alternatív politikát, ami kitörési pont lehetne, ráadásul többjük érintett a Zuschlag-ügyben.

Az MSZP válsága abban is megmutatkozik, hogy tisztázatlan a párt viszonya a 2002 óta folytatott kormányzáshoz, főként a jelenlegi Bajnai-kormányhoz. A közelgő választási kampányban azonban az MSZP-nek el kell számolnia a véget érő két kormányzati ciklussal, akár gyökeres szakítás formájában, akár úgy, hogy igyekeznek eredményeket felmutatni.

Ha az őszre tervezett kongresszus után jelentősen változik az MSZP-t megjelenítő politikai irányvonal, illetve személyi kör, az a múlttal való szakítás stratégiáját teszi valószínűbbé. Látványos szakítást valójában csak az előrehozott választás tenné lehetővé, amelynek azonban az elemzés szerint egészen minimálisra csökkent az esélye.

A baloldali szavazók magukra maradtak. A szocialista párt és a választók viszonyában olyan csapdahelyzet alakult ki, mely nem kezelhető a párt belső viszonyainak, személyi, szervezeti és ideológiai problémáinak tisztázása nélkül. Ám miközben az MSZP e kérdésekre koncentrál, a választók szinte semmilyen politikai üzenetet nem kapnak.

Mindezeken túl a szocialisták ideológiai válságban is vannak, emiatt - miközben az MSZP az alsóbb társadalmi rétegek támogatását elveszítette -, nem tudott a középosztály pártjává sem válni, pedig elvileg ez a réteg adná a harmadikutas politika legfontosabb bázisát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.