Többször is használják az egyszerhasználatos orvosi eszközöket

Újrasterilizálják és többször is felhasználják az egyszeri használatra szánt orvostechnikai eszközöket magyarországi kórházakban – írja a Világgazdaság.

Ez a gyakorlat rendkívüli kockázatokkal jár, és komolyan fenyegeti a betegek biztonságát. Magyarországon elvileg 2011 közepe óta tilos az egyszer használatos eszközöket ismételten felhasználni. Az újrasterilizálás információink szerint ennek ellenére még mindig előfordul, főként a szívkatéterek, sebvarrógépek esetében.

A lapnak erről Jakus László, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke beszélt, aki azt mondta: legfeljebb 5-10 százalék körülire becsülhető az újrahasznosítás aránya, de mivel egy szürke zónáról van szó, senki sem tudja ennek mértékét. A jelenlegi forráshiányos helyzetben minden egészségügyi intézmény igyekszik takarékoskodni, és kétségtelenül vannak, amelyek még az egyszer használatos eszközök egy részén is.

Az újrasterilizálás nem magyar jelenség, az európai szervezet visszajelzése szerint másutt is előfordul ez a gyakorlat. A helyzet rendezését nem segíti, hogy az eszközök újrafelhasználhatóságával kapcsolatban jelenleg szöges ellentétben áll a hatóságok és a gyártók álláspontja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.