Többéves késedelmet okozhat a bírók korai nyugdíjazása

Negyvenezer ügyben kell kinevezni új bírót 228 bíró kényszernyugdíjazása miatt. A távozó bírók tömeges pótlása komoly működési zavarokat és többéves késedelmet okozhat - figyelmeztet az Országos Igazságszolgáltatási Tanács sajtóközleményében.

A Legfelsőbb Bíróság teljes ülése, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, az ítélőtáblák és a megyei bíróságok együttesen felelőtlennek és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormányzó pártok döntését, miszerint az Alaptörvényben kívánják módosítani a bírák nyugdíjba vonulásának jelenleg hatályos szabályozását.

Ennek alapján megszűnik a lehetőség, hogy a bírák 70 éves korukig ítélkezhessenek. Az erre vonatkozó módosító javaslatról egyáltalán nem folyt szakmai vita.A javaslat ellentétes az európai és az eddig megismert hazai törekvésekkel és diszkriminatív módon csak a bírákra vonatkozik - hívja fel a figyelmet az OIT.

A módosítás értelmében 2012 januárjától nyolc évvel rövidül a nyugdíjkorhatár, amelynek következtében 228 - köztük 121 igazgatási és szakmai vezető - szolgálati viszonya szűnik meg. Ennek nyomán 40 ezer ügyben kell új bírót kijelölni, ami többéves késedelmet okozhat.

A jogorvoslati hierarchia csúcsán álló bírók kényszerű nyugdíjazása alapjaiban fogja megrendíteni a bíróságok működését.

A tanács tagjai azt sem értik, hogy miért szükséges az Alaptörvényben rögzíteni a bírók nyugdíjkorhatárát. Ez az indokolatlan lépés politikai szándékot sejtet. Ezt a feltételezést erősíti a bírósági önigazgatási modell felszámolására irányuló törekvés, illetve az a körülmény, hogy az Alaptrövény nem részesítené alkotmányos védelemben az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot. Bár ugyanez a Parlament decemberben még emellett voksolt.

A bírók képtelenségnek tartják, hogy 21 évvel a rendszerváltás után a demokrácia minimumáért kell küzdeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.