Többet érne egy kamasz, mint egy csecsemő

A KDNP rövidebb szolgálati idővel vagy nagyobb nyugdíjjal kompenzálná a gyereket nevelő családokat. A párt hétvégén kiszivárgott törvénytervezete szerint a kamasz gyerekek után több családi pótlék járna, mint a csecsemők után.

A csecsemőkhöz képest magasabb családi pótlékot fizetne a kamaszok után a KDNP, amely kidolgozta, és még nyáron a kormány elé vinné a családtámogatási rendszer átalakításáról szóló tervét - nyilatkozta az origo-nak Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője.

A készülő törvény a frakcióvezető szerint nem változtatja meg lényegesen a jelenlegi családtámogatási rendszert, benne a családi pótlékot. Ugyanakkor az előkészítés alatt álló jogszabály lehetőséget teremtene például arra, hogy a gyermek életkora alapján különböző összegű családi pótlékokat lehessen fizetni. "Egy kamasz gyerek nevelésének költségei köztudottan nagyobbak, mint egy csecsemőé, ezt a törvényben is el kell ismerni" - mondta Harrach Péter.

A frakcióvezető szerint biztosan nem kerül a családügyek szabályozását összefoglaló sarkalatos törvénybe az, hogy csak bizonyos ideig, a gyerek 3-5 éves koráig járna a családi pótlék, és ez után csak akkor kapna ilyen támogatást a család, ha megszületik a kistestvér. Jelenleg csak akkor lehet megvonni a családi pótlékot, ha a gyereknek több mint 50 óra igazolatlan hiányzás gyűjt össze az iskolában. Harrach Péter a családi pótlék esetleges megvonásáról csak annyit mondott, hogy a törvény szigorúan előírja majd, hogy a szülőknek a gyerekre kell fordítani a kapott támogatást.

A KDNP a törvényben ösztönözné a kismamák részmunkaidős foglalkoztatását. Bekerül a törvénybe, hogy ha a szülésből visszatérő kismama kéri, kötelezően részmunkaidőben kell foglalkoztatni őt a gyerek három éves koráig, vagyis ameddig a gyes igényelhető. A munkaadó ugyanakkor járulékkedvezményt kap, ha részmunkaidőben alkalmazza az anyát.

A törvénytervezet megerősítené a "családi napközi" intézményét. A munkahelyükre visszatérő kismamák például itt hagyhatnák a gyereküket, amíg dolgoznak. Harrach Péter szerint olyan napközikről van szó, amelyek olcsóbbak, mint a bölcsődék, és minden kistelepülésen működhetnének. "Egy szülő rövid képzés után 4-6 gyerekre vigyázhatna az otthonában, és ezért normatívát kapna az államtól" - mondta Harrach Péter. Az még nem dőlt el, mekkora összeg járna egy gyerek után.

A portál szerint a KDNP törvénytervezete külön foglalkozik a gyermeknevelés és a nyugdíj kapcsolatával is. Habár a kormány a szociális konzultációs kérdőívében még csak kérdezi, hogy "több nyugdíjat kapjanak azok, akik gyermeket vállaltak és neveltek föl, mert az is teljes értékű munkavégzés", a KDNP tervezete szerint az állam a gyermeknevelést a jövőben jobban figyelembe venné a nyugdíjak megállapításánál. Jelenleg a nyugdíj számításánal lényegtelen, hogy a nyugdíjba vonulónak vannak-e gyerekei.

A KDNP tervei szerint a gyermeknevelés növelhetné a nyugdíjszerző időt, tehát a gyermeknevelés is szolgálati időnek számítana. Egy másik terv szerint a már nyugdíjas szülő részesülhetne a felnőtt dolgozó gyermeke személyi jövedelemadójából. Tehát akinek több gyereke van, nagyobb nyugdíjra számíthatna a gyerekei adója után. A frakcióvezető szerint még nem dőlt el, hogy pontosan az szja hány százalékát lehetne a szülők nyugdíjához hozzátenni.

Harrach Péter azt mondta, hogy a koncepcióról a KDNP már egyeztetett civil szervezetekkel, szakértőkkel, így elkészült a szövegtervezet, amely később kerül a kormány elé. A KDNP azt tervezi, hogy a képviselők még a nyári szünet előtt benyújtják a parlamentnek a koncepciót, és a törvény 2012-től lépne hatályba - írja az origo.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.