Huszonkét munkás lett rosszul a Hankook gyárban
A péntek délutáni műszak 400 dolgozója közül hétfőn délig 32-en lettek rosszul hányásos-hasmenéses tünetekkel, közülük ketten kerültek kórházba - tudtuk meg Roy Katalintól, a Hankook Tire Magyarország Kft. kommunikációs vezetőjétől.
Az 1900 alkalmazottat foglalkoztató dunaújvárosi gumiabroncsgyárban észlelt megbetegedések eddig kizárólag a pénteki délutáni műszak dolgozói között jelentkeztek, így nem zárható ki, hogy a rosszullétek összefüggésbe hozhatók az üzemi menzán felszolgált ételekkel. Roy Katalintól megtudtuk, a cég térítésmentes juttatásként műszakonként egyszeri melegételt biztosít a munkásoknak, akik a dunaújvárosi gyár üzemi étkezdéjében minden alkalommal három menü közül választhatnak.
Roy Katalin szerint nem tűnik életszerűnek, hogy az adott műszak 400 dolgozója közül csupán 32-en lettek volna rosszul, ha valóban ételfertőzésről lenne szó. A megbetegedések okait egyelőre nem tudni, az ÁNTSZ megkezdte a vizsgálatokat, amelynek részeként fertőtlenítették az üzemi étkezdét, és laboratóriumi vizsgálatra elszállították az ételmintákat.
Kedden kiderülhet
Hétfő délután Müller Cecília megyei tisztőfőorvos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hankook gyárban történt csoportos megbetegedés után a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve elvégeztette a fertőtlenítő nagytakarítást, s elrendelte a betegek, valamint a konyhán dolgozók székletbakteriológiai vizsgálatát; az előzetes eredmények keddre várhatók. A gyár dolgozói közül a múlt pénteken húszan betegedtek meg hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal és lázzal járó tünetekkel. Közülük ketten kórházi ápolásra szorultak - tette hozzá a tisztifőorvos. (A Hankook kommunikációs menedzsere hétfő délelőtt még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 32-en betegedtek meg.)
Vizsgálják a paprikást
Az üzemi étkezdében csütörtök délután valamennyien paprikás szeletet és nokedlit fogyasztottak. Mivel felvetődött, hogy a megbetegedést az üzemi konyhán fogyasztott étel okozhatta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának élelmiszer-biztonsági felügyelője a hétfői helyszíni ellenőrzésen elvégezte a szükséges mintavételt, s az étel- és törlékmintákat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központi laboratóriumába küldte vizsgálatra. A múlt péntek óta nem történt újabb megbetegedés.