Huszonkét munkás lett rosszul a Hankook gyárban

Egyelőre nem tudni, mi okozhatta azt a tömeges megbetegedést, amelynek következtében 22 dolgozó lett rosszul a Hankook dunaújvárosi gyárában. (az előzetes hírek még 32 megbetegedésről szóltak). A betegek mindannyian egy műszakban dolgoztak.

A péntek délutáni műszak 400 dolgozója közül hétfőn délig 32-en lettek rosszul hányásos-hasmenéses tünetekkel, közülük ketten kerültek kórházba - tudtuk meg Roy Katalintól, a Hankook Tire Magyarország Kft. kommunikációs vezetőjétől.

Az 1900 alkalmazottat foglalkoztató dunaújvárosi gumiabroncsgyárban észlelt megbetegedések eddig kizárólag a pénteki délutáni műszak dolgozói között jelentkeztek, így nem zárható ki, hogy a rosszullétek összefüggésbe hozhatók az üzemi menzán felszolgált ételekkel. Roy Katalintól megtudtuk, a cég térítésmentes juttatásként műszakonként egyszeri melegételt biztosít a munkásoknak, akik a dunaújvárosi gyár üzemi étkezdéjében minden alkalommal három menü közül választhatnak.

Roy Katalin szerint nem tűnik életszerűnek, hogy az adott műszak 400 dolgozója közül csupán 32-en lettek volna rosszul, ha valóban ételfertőzésről lenne szó. A megbetegedések okait egyelőre nem tudni, az ÁNTSZ megkezdte a vizsgálatokat, amelynek részeként fertőtlenítették az üzemi étkezdét, és laboratóriumi vizsgálatra elszállították az ételmintákat.

Kedden kiderülhet

Hétfő délután Müller Cecília megyei tisztőfőorvos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hankook gyárban történt csoportos megbetegedés után a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve elvégeztette a fertőtlenítő nagytakarítást, s elrendelte a betegek, valamint a konyhán dolgozók székletbakteriológiai vizsgálatát; az előzetes eredmények keddre várhatók. A gyár dolgozói közül a múlt pénteken húszan betegedtek meg hasmenéssel, hányással, hasi fájdalommal és lázzal járó tünetekkel. Közülük ketten kórházi ápolásra szorultak - tette hozzá a tisztifőorvos. (A Hankook kommunikációs menedzsere hétfő délelőtt még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 32-en betegedtek meg.)

Vizsgálják a paprikást

Az üzemi étkezdében csütörtök délután valamennyien paprikás szeletet és nokedlit fogyasztottak. Mivel felvetődött, hogy a megbetegedést az üzemi konyhán fogyasztott étel okozhatta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának élelmiszer-biztonsági felügyelője a hétfői helyszíni ellenőrzésen elvégezte a szükséges mintavételt, s az étel- és törlékmintákat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központi laboratóriumába küldte vizsgálatra. A múlt péntek óta nem történt újabb megbetegedés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.