A Nagy MP3 kísérlet

Négyszáz ember tömött sorokban bemasírozott a Westend bevásárlóközpontba pénteken este, és ütemesen azt skandálta, hogy "Sa-nyi! Sa-nyi!". Több hete előkészített akció volt, botrány lett belőle.

Este hatkor négyszáz ember összegyűlt a Nyugati pályaudvarnál, aztán elindultak a Westend City Center felé. Az élükön ment egy vasúti vágányfelelősnek öltözött alak, sárga munkavédelmi sisakban. Őt követték, és ha megálljt parancsolt, akkor megálltak, aztán ha tovább indult, mentek megint utána. A Westend biztonsági szolgálata kihívta rájuk a rendőrséget. Öt kocsi vonult a helyszínre, de addigra a tömeg nagyobb része már szétszéledt. Néhány ember adatait azért felírták a rendőrök. Erőszak nem volt, az akció résztvevői nem akartak a Westendtől semmit. Mégis, ez olyan jelenség volt, amivel a Westend biztonsági szolgálata nem tudott mit kezdeni, mintha legalábbis ostromra készült volna ez a pár száz ember ellenük. Ez bizony provokáció volt a javából.

A Negyedik köztársaság, azaz a "4K!" elnevezésű csoport szervezte az akciót. Több száz ember letöltötte a honlapjukról ugyanazt a hangfájlt, aztán egyszerre odamentek a Nyugati pályaudvarhoz péntek este hatra, és mindenki hozott mp3 lejátszót. A letöltött hangfájl zenét tartalmazott, valamint instrukciókat, amelyeket a résztvevőknek követniük kellett. Mivel teljesen egyszerre indították el a félórás felvételt, ezért egyszerre kapták meg az utasításokat.

A Nyugati pályaudvarnál például, a várócsarnokban keringőzni kezdtek. Aztán megkeresték Sanyit, a sárga sisakos vágányfelelőst, aki kint állt a pályaudvar előtt. Amikor rátaláltak, akkor Sanyi elindult a Westendbe, és a tömeg követte őt. Nem tudták ki ez a Sanyi, de mivel a hang azt mondta nekik, hogy ezt a sárga sisakos embert kell követniük, hát követték.

A bevásárlóközpont biztonsági őrei hosszú ideig döbbenten figyelték őket, időnként megpróbálták megtalálni a szervezőket, de csak Sanyit látták, a vágányfelelőst, aki elöl menetelt. A tömeg bement az áruházba, és végigvonult a földszinti folyosón. A biztonságiak ekkor már föl-alá rohangáltak, és vadul telefonálgattak, aztán egyszerre a tömeg elé vetették magukat, megparancsolták, hogy senki ne fényképezzen, és azonnal hagyják el az áruházat, mert ez magánterület.

A tömeg megállt, az őrök körbevették Sanyit, és ráparancsoltak, hogy vigye ki innen az embereit, különben baj lesz. Csakhogy ezek nem voltak Sanyi emberei. Mindenkin fülhallgató volt, és onnan jöttek az utasítások, amire a tömeg hallgatott. Valószínűleg az őröknek ez azért nem szúrt szemet, mert rajtuk is fülhallgató volt, csak ők "más műsort" hallgattak. Míg ők Sanyival alkudoztak, a tömeg épp azt hallotta az mp3 lejátszókról, hogy oszoljanak szét, és várják meg, amíg Sanyi vesz egy melltartót. Az őrök magatehetetlenül figyelték, hogy a több száz ember, akik az előbb még zárt oszlopban vonultak és ütemesen skandáltak, most nincsenek sehol. Elvegyültek a vásárlóközönség között. Már-már úgy tűnt, vége a balhénak, amikor az összes résztvevő egyszerre megfagyott, mozdulatlanná merevedett, szerteszét, egy óriási területen. Ez volt a parancs. A biztonságiak ekkor kértek erősítést a rendőrségtől.

Bevonultak a fogyasztás templomába és megzavarták a szertartást

A Negyedik köztársaság rendszeresen szervez tömeges akciókat köztereken. Többnyire csapatjátékokat tartanak, amelyekben zászlót kell elrabolni az ellenfél térfeléről. Ilyenkor valamelyek belvárosi kerület néhány utcáját jelölik ki játéktérnek. Már egyre több vidéki városban is szerveznek hasonló akciókat, teljesen nonprofit, civil alapon. Az újonnan bekapcsolódó városok szervezőit a már gyakorlottabbak kiképzik, aztán rájuk bízzák, hogy mit csinálnak. Futótűzként terjed a hírük. Ez a mostani akció azonban egészen más volt. Bevonultak a fogyasztás templomába, és megzavarták a szertartást.

Az "mp3 kísérlet" nevezetű játék nem új keletű, hasonló akciót szervezett már például egy amerikai csoport is. De míg az az akció köztereken zajlott, a budapestinek az volt a különlegessége, hogy a résztvevők bemasíroztak a Westendbe, és ott felborították a rendet.

A 4K! a nevét onnan kapta, hogy szerintük a fennálló rend tarthatatlan, "már nincs jobb és a bal, csak fent és lent". A képviselők nem a népet képviselik, hanem azokat az érdekcsoportokat, amelyektől a kampánypénzeiket kapják. Ezért új alkotmány kell, és új köztársaság. A 4K! akciói nem hordoznak direkt politikai üzenetet, de az álláspontját a honlapján meg lehet ismerni. Minden megmozdulása megkérdőjelezi azt a hitet, hogy ez a világ a létezők legjobbika. A Westendben az volt az új elem, hogy látványossá tették, mennyire más a valóság, mint aminek hisszük.

A Westend City Center úgy hirdeti magát, mint "Budapest Új Belvárosa", tehát közösségi tér, városközpont. De ez nem igaz. Amikor a 4K! tömeget vezérelt ebbe az Új Belvárosba, azonnal kiderült, hogy ez magánterület. Az őrök azt mondták nekik, menjenek innen, mert cirkuszolnak, és ezzel akadályozzák az embereket a vásárlásban.

Ebben igazuk volt. A vásárlóknak földbe gyökerezett a lábuk, mindannyian a 4K! tömegét figyelték, akik feltűnően jól érezték magukat. A vásárlók közül néhányan megpróbáltak beszállni, és kideríteni, mik a játékszabályok. Néhány perc leforgása alatt ez a tömeg közösségként kezdett viselkedni, pedig a résztvevők nem ismerték egymást, ott találkoztak először, de mire véget ért az akció, kint a Westend előtt már közös éneklésbe fogtak, amit ők találtak ki: eldalolták a Boci-boci tarkát. Aztán azt skandálták, hogy "Köszönjük, Westend!"

Az eufória volt ebben az igazi látványosság. Mégis, honnan jön ez? Senki nem értette, aki a fogyasztás templomában a tömeget bámulta. Akiben felmerül ez a kérdés, abban meginoghat a hit, hogy a mi világunk a lehető legjobb világ.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.